Dossier MKZ23 maart 2001

Boeren houden zich niet aan de regels

Verbod op vervoer
veevoer iets soepeler

Van onze redactie economie
DEN HAAG – De eerste noodleveringen van veevoer zouden vandaag op pad gaan. De leveringen moeten voorkomen dat dieren verhongeren door het vervoersverbod voor veevoer.

Het gaat in praktijk vooral om kippen, konijnen en kalkoenen. De veehouders maken gebruik van een speciale ontheffingsregeling. Zij kunnen een formulier invullen bij hun eigen voerleverancier. Daarbij moeten ze een verklaring voegen van een veearts waaruit blijkt dat sprake is van acute nood. De noodleveringen zijn toegestaan door het ministerie van Landbouw.

Veehouders rond Olst, Welsum en Oene overtraden gisteren het verbod op het vervoer van veevoer. De Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (GLTO) in Deventer weet van de schendingen en keurt die af, maar heeft ook begrip voor de veehouders. De politie en de AID hebben inmiddels een aantal processen-verbaal uitgeschreven, maar dat weerhield veehouders er gisteren niet van het verbod toch te schenden.

Een pluimveehouder uit Wijhe, net boven Olst, is een van de overtreders. „Ik heb 40.000 scharrelkippen zonder eten. Moet ik die laten doodgaan?” vraagt hij zich af. Hoe hij gisteren aan voer is gekomen, geeft de boer niet prijs. „Maar lukken zal 't. Want als het voer vanavond op is, gaan de kippen elkaar verdringen en stikken ze rond de voerband. Dat gaat niet gebeuren.”

Het crisiscentrum van de GLTO in Deventer is op de hoogte van de vermoedelijke overtredingen. „Maar wat moet een veehouder anders? Wie laat nou zijn koeien doodgaan als er aan de overkant van de weg ingekuild gras ligt dat juridisch gezien niet opgehaald mag worden?” stelt W. Dijkema van de boerenorganisatie. „We raden het niet aan om het verbod te overtreden. Neem die laatste baal hooi voordat je dat doet. Maar we begrijpen heel goed dat onze leden een oplossing gaan zoeken.”

De sancties op het overtreden van het verbod nemen de veehouders voor lief. „Men weet dat het bedrijf gesloten, of dat de machines in beslag genomen kunnen worden. Maar de koeien vreten wel door.”

Kippenhouders
De kippenhouders verkeren in forse problemen door het algehele vervoersverbod. De vleeskuikens die normaal gesproken na 42 dagen naar een slachterij gaan, kunnen nu de stal niet uit. Daarbij komt dat de pluimveehouders geen voer meer hebben voor de dieren, die sinds woensdagavond naar de slachterij hadden gemoeten. De intensieve pluimveehouderij kent een zeer snelle cyclus. De ondernemers beschikken over voer voor die 42 dagen. Daarna worden de hokken schoongemaakt en komen er nieuwe kuikens uit de broedmachines.