Voorpagina 4 mei 1999

„Servië moet voorwaarden aanvaarden”

Tsjernomyrdin overtuigt
Washington niet

Van onze correspondent
NEW YORK – Moskou's speciale Balkan-gezant, oud-premier Viktor Tsjernomyrdin, heeft in Washington met president Clinton Russische voorstellen besproken voor een politieke oplossing van het Balkanconflict. „Wij zijn dichter bij een oplossing”, aldus Tsjernomyrdin bij het verlaten van het Witte Huis na zijn gesprek met de president.

Maar volgens nationaal veiligheidsadviseur Sandy Berger zit er nog geen beweging in de situatie. „De NAVO-voorwaarden om het conflict te beëindigen zijn bekend en zolang Servië daar niet mee akkoord gaat, verandert er niets”, aldus Berger. Moskou heeft een pauze in de NAVO-bombardementen voorgesteld. President Clinton zei later op de dag dat zo'n pauze denkbaar is, „maar dan wel op voorwaarde dat Milosevic zijn troepen uit Kosovo terugtrekt, alle vluchtelingen laat terugkeren en akkoord gaat met de aanwezigheid van een gewapende internationale vredesmacht.”

Sommige politieke waarnemers zagen in Clintons opmerking een kleine diplomatieke opening. Maar VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die vandaag in New York met Tsjernomyrdin sprak, ziet nog geen spoedig einde van het conflict. Tsjernomyrdin heeft Clinton een brief van zijn Russische collega Jeltsin overhandigd, maar de precieze inhoud daarvan werd niet bekendgemaakt.

Gebaar
De Amerikaanse president kreeg gisteren ook een brief van de Joegoslavische president Milosevic. Die werd hem overhandigd door dominee Jesse Jackson, die in Belgrado een cruciale rol speelde bij de vrijlating van de drie Amerikaanse militairen.

Jackson wilde niets kwijt over de inhoud van Milosevic' brief, maar sommige bronnen meldden dat de Joegoslavische president zijn Amerikaanse collega voorstelt het contact tussen Belgrado en Washington te herstellen.

President Clinton ziet daar voorlopig niet veel heil in. „Wij hebben vorig jaar verschillende diplomatieke en politieke afspraken gemaakt met president Milosevic, maar geen enkele keer heeft hij zich aan zijn woord gehouden. Waarom zou dat nu anders zijn?” aldus Clinton. Jesse Jackson drong erop aan dat Clinton Milosovic zou opbellen, om met zo'n gebaar ten minste te reageren op de geste van Belgrado om de drie Amerikanen vrij te laten.

Jackson had eerder een pauze in de bombardementen voorgesteld als reactie op de vrijlating van de Amerikaanse militairen. Na zijn gesprek met Clinton kritiseerde hij wat hij noemde „de arrogantie van de macht”, omdat de NAVO op de vrijlating reageerde met onverminderde voortzetting van de bombardementen. „Als Amerika de macht heeft om te strijden, moet het ook de kracht kunnen opbrengen om te praten”, aldus Jackson.

De predikant onthulde dat Milosevic hem aanvankelijk had voorgesteld maar een van de drie militairen vrij te laten, namelijk Christopher Stone. „Ik heb Milosevic gezegd dat dat een verkeerd gebaar zou zijn. Stone is een blanke Amerikaan en de andere twee gevangenen, Steven Gonzales en Andrew Ramirez, zijn Hispano-Amerikanen. Ik heb hem gezegd dat die gelijk behandeld moesten worden. Milosevic is hier uiteindelijk mee akkoord gegaan”, aldus Jackson.

Mishandeld
Terwijl dominee Jackson naar de Verenigde Staten terugvloog werden de drie militairen in het militaire ziekenhuis van de Amerikaanse basis in het Duitse Landstuhl medisch onderzocht. Volgens hun commandant generaal David Grange staat vast dat het drietal is mishandeld. Sergeant Stone had een gebroken neus en sergeant Ramirez had enkele gebroken ribben en een wond op zijn hoofd. Soldaat Gonzales kwam er af met enkele blauwe plekken en schrammen. Alledrie de militairen hadden verwondingen rond de polsen door hun handboeien.

Volgens generaal Grange hebben de drie militairen het eerste deel van hun gevangenschap waarschijnlijk ergens in Macedonië gevangen gezeten bij pro-Servische groepen. Grange zegt dat de drie op Macedonisch terrein gevangen zijn genomen en niet op Servisch gebied, zoals Belgrado beweert. De drie militairen zijn in Landstuhl herenigd met hun familie. Mogelijk worden zij morgen aan president Clinton voorgesteld als die Amerikaanse eenheden in Duitsland bezoekt. Daarna vliegt het drietal naar de Verenigde Staten. „Zij hebben wel verlof verdiend”, aldus generaal Grange.

Zie ook:

NAVO treft weer autobus: 17 doden

Rapport VS: UCK financiert wapens met drugshandel

Twee ministers waren tegen NAVO-bommen

Simitis: Griekenland niet om Kosovo uit de NAVO

Hongaarse premier roept op eenheid te bewaren

Bulgarije: Vluchtelingen bedreigen Macedonië

Konrad Raiser: NAVO schendt volkenrecht

Djindjic geeft Milosevic weinig tijd meer

Van grafietbom weinig meer dan werking bekend

NAVO: Serviërs snel in herstellen van vernielingen

„Joegoslavië had al eerder olietekort”