Politieke partijen bezorgd over Black Friday
Politieke partijen maken zich steeds meer zorgen over de gevolgen van Black Friday. Het uit Amerika overgewaaide koopjesfestijn leidt tot drukke dagen voor pakketbezorgers en de partijen wijzen op de gevolgen van de verkoop van kledingstukken en gadgets tegen stuntprijzen voor het klimaat en het milieu.
Coalitiepartij D66 komt op Black Friday met een actieplan om de vervuilende textielindustrie te vergroenen, een branche die „vervuilender is dan de lucht- en scheepvaart bij elkaar”.
De PvdA vroeg deze week aandacht voor de gevolgen van de massale uitverkoop voor pakketbezorgers. In hetzelfde debat trok de ChristenUnie aan de bel, omdat het online bestellen en bezorgen vaak met uitstoot gepaard gaat. Erg veel kleding wordt bovendien retour gestuurd, en daarna soms nooit meer gebruikt. Partijen hebben steeds vaker bedenkingen over het ongeremde koopgedrag waartoe consumenten volgens hen worden aangemoedigd.
D66 maakt zich vooral zorgen over de consequenties van de vervuilende textielindustrie en ‘fast fashion’ (de verkoop van spotgoedkope kledingstukken die vaak maar kort meegaan) in het bijzonder voor het klimaat en het milieu. Kamerlid Kiki Hagen komt daarom met een initiatiefnota en vraagt aandacht voor „de naakte waarheid over onze kleding”. Ze doet zeven voorstellen om de kledingindustrie te vergroenen. Hagen wijst op de hoge uitstoot van de branche en de schade die bijvoorbeeld chemische kleuring aan het milieu aanbrengt. „Daarbovenop gooien we per jaar wereldwijd 764.000 vuilniswagens aan kostbare materialen weg.”
Hagen bepleit een zogeheten eco-score, waarmee consumenten kledingwinkels kunnen beoordelen op hun ecologische ‘voetafdruk’. Zo’n eenduidige score moet een einde maken aan de wildgroei van keurmerken. Bedrijven die valse beloftes doen over hoe groen hun producten zijn, moeten daarnaast gestraft worden: D66 wil hogere boetes voor greenwashing. Verder moet het kabinet ruim baan geven aan investeringen in kledingmerken die grondstoffen en materialen wél goed hergebruiken en hun klimaat- en milieuschade daarmee beperken.
Ook wil D66 de regels aanscherpen voor microscopisch kleine stukjes plastic in kleding die vaak in het milieu terechtkomen. Verder moeten er strengere eisen komen aan de kwaliteit van kleding, waardoor rokken, broeken jurken en truien een langere levensduur krijgen. D66 wil bovendien dat er met andere Europese landen afspraken worden gemaakt over regels voor de textielindustrie.