PolitiekAntisemitisme

VVD en CU: Meer bevoegdheid voor coördinator antisemitismebestrijding

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding in Nederland moet een bredere bevoegdheid krijgen. Die oproep doen de Kamerleden Ellian (VVD) en Segers (ChristenUnie) in een initiatiefnota met als titel ”Aanpak van antisemitisme. De volgende stap”.

Redactie politiek
1 December 2022 11:59
beeld ANP
beeld ANP

De nota is donderdag gepresenteerd.

Op dit moment heeft de coördinator slechts als rol antisemitisme te bestrijden. VVD en ChristenUnie willen dat uitbreiden door ook “het koesteren van het Joodse leven” onder diens opdracht te laten vallen. Dat betekent dan wel dat zijn budget moet worden verhoogd, zo waarschuwen de twee.

Concreet houdt de oproep in dat het kabinet, de VNG en relevante Joodse instanties gemeenten in een handreiking gaan aanmoedigen om meer aandacht te besteden aan bijzondere dagen van de Joodse gemeenschap, bijvoorbeeld ten tijde van Chanoeka. Onderdeel ervan kan ook zijn dat de gemeente meebetaalt aan de renovatiekosten van joods cultureel erfgoed. Onlangs gebeurde dat nog in Kampen waar op de plaatselijke Joodse begraafplaats een zogeheten metaheerhuisje werd opgeknapt.

Een ander actiepunt gaat over het eenvoudiger aanvinken van antisemitisme als discriminatoir strafbaar feit in het aangifteformulier van de politie. Om dat te bereiken moet er volgens Ellian en Segers een aparte nationale projectcode voor discriminatoire feiten komen, waar dan ook antisemitisme onder valt. Die toevoeging moet slachtoffers van discriminatie weer het gevoel geven dat melding maken en het doen van aangifte loont. Joodse slachtoffers laten dit nu vaak achterwege, omdat het vertrouwen dat de politie actie onderneemt, ontbreekt.

Ondanks dat het verkopen van antisemitische artikelen al wettelijk strafbaar is, blijven Naziparafernalia, zoals Nazivlaggen en -lectuur online verkrijgbaar, constateren VVD en ChristenUnie. Volgens hen valt dat alleen de kop in te drukken als de huidige wet- en regelgeving beter gehandhaafd wordt.

In de nota worden ook de voetbalclubs aangesproken. Zij zouden verplicht een werkplan moeten maken waarin staat met welk beleid de club antisemitisme in en rondom het stadion wil tegengaan en welke acties daarvoor worden ondernomen. Ellian en Segers doen het voorstel slimme camera’s en geluidsherkenningsapparatuur door heel Nederland uit te rollen om zo aanstichters en deelnemers van spreekkoren nog beter te kunnen identificeren.

Eerder deze week stelden Segers en Ellian al voor een bedrag van 200.000 euro te verschuiven op de Onderwijsbegroting. Dat bedrag zou mede ten goede moeten komen aan de Stichting Na de Oorlog, die nazaten van overlevenden en slachtoffers van de Holocaust hun persoonlijke verhalen laat vertellen in het burgerschapsonderwijs.

Meer over
Antisemitisme

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer