Kerk in rood staat stil bij christen in nood
De kerktoren van de Maria Geboortekerk in Nijmegen licht deze woensdagavond rood op tegen de donkere lucht. Voorbijgangers haasten zich naar huis. Het is RedWednesday–oftewel: Rode Woensdag. Een actie waarin aandacht gevraagd wordt voor christenen die vervolgd worden.
Een jonge vrouw loopt langs de kerk. Of ze weet waarom het godshuis vanavond rood verlicht is? „Geen idee”. Ze moet vanavond nog sporten, daarom excuseert ze zich.
Ze is niet de enige voorbijganger die de reden achter het rood-verlichte gebouw niet kent.
Bijna 150 kerken in Nederland zijn deze woensdagavond rood gekleurd. De actie is een initiatief van Kerk in Nood, een rooms-katholieke organisatie die christenen ondersteunt die vervolgd of onderdrukt worden. Met deze actie wil ze aandacht vragen voor „godsdienstvrijheid in het algemeen en onze vervolgde broeders en zusters in het bijzonder”, zo licht directeur Peter Broeders van Kerk in Nood toe. Volgens hem is het aantal kerken dat meedoet met de actie de laatste jaren flink toegenomen.
Red Week
Broeders constateert dat er relatief weinig aandacht is voor christenvervolging. „Door kerken te verlichten, geef je een statement af: ”Vergeet hen alsjeblieft niet!” Het idee komt uit het buitenland en is onderdeel van de ”Red Week”.” De week begon op 16 november met de publicatie van het rapport over vervolging: ”Vervolgd & Vergeten” en eindigde op woensdag, een dag waarop kerken en monumenten wereldwijd rood aangelicht werden.
Vroeger
„Ik heb werkelijk geen idee”, antwoord een voorbijganger op de vraag waarom de kerk rood verlicht is. Het thema christenvervolging doet de vrouw vooral aan vroeger denken. Het verbaast haar echter niet dat het nog steeds speelt: „We zien toenemend antisemitisme en extreme ideeën krijgen in de samenleving steeds meer voet aan de grond.”
Christenvervolging moet meer aandacht krijgen, vindt de vrouw, maar ze vraagt zich af hoe. „Mensen moeten er eerst voor openstaan. Via influencers worden veel problemen aan de orde gesteld; dat werkt goed. Het verhaal van christenvervolging moet zichtbaar zijn in een persoon.”
Een man steekt het zebrapad tegenover de kerk over. Vrijheid van godsdienst noemt hij „essentieel.” Al zou een tekst waarin aandacht gevraagd wordt voor christenvervolging en godsdienstvrijheid volgens hem beter aanslaan dan een rood-verlicht gebouw.
Broeders is zich ervan bewust dat niet iedereen weet dat de rood-verlichte kerktorens aandacht vragen voor de vervolgde kerk. „Wij bieden kerken posters aan waarop het uitgelegd wordt. Via een QR-code daarop kunnen mensen meer over het thema te weten komen.”
Hij hoopt dat de actie mensen aanzet om de vervolgde kerk in hun gebeden te gedenken en hulporganisaties financieel te steunen.
„Godsdienstvrijheid raakt ons allemaal. Er zijn veel landen waarin dit mensenrecht geschonden wordt. In de samenleving en in de politiek moet daar meer aandacht voor komen.”
Tape
Het is voor kerken niet zo moeilijk om mee te doen met de actie, geeft de voorman van Kerk in Nood aan. „Veel kerken worden al verlicht. Wij leveren rood filtermateriaal aan, dat met tape op de lampen geplakt kan worden.”
Er mag dan weinig aandacht zijn voor het thema christenvervolging, helemaal onbekend is het niet voor de Nijmeegse voorbijgangers. „Christenvervolging raakt mij. Met Kerst ga ik meestal naar de kerk. Dan wordt er ook voor dit doel geld opgehaald. Door daaraan te geven draag ik mijn steentje bij. En natuurlijk door te bidden”, zegt een studente.
Langzaamaan vult de kleine parkeerplaats voor de kerk zich met auto’s. De mis begint bijna. Een vrouw –zo rond de zestig– zet haar fiets op slot. Of ze weet waarom de kerk rood is vanavond? „Dat is vanwege de martelaren, geloof ik. Ik ben hier parochiaan, dus dan weet je wat meer. Ik krijg regelmatig post van OpenDoors en ik steun organisaties die de vervolgde kerk helpen.”