Buitenland
Kosovo wacht 48 uur met opleggen boetes om verkeerde kentekens

Kosovo heeft zijn plannen om boetes op te leggen aan Servische inwoners die niet met een Kosovaars nummerbord rijden met twee dagen uitgesteld.

ANP
Een automobilist in Noord-Mitrovica verwijdert stickers die de nationale tekens op zijn Servische kentekenplaten bedekken.  beeld EPA/DJORDJE SAVIC
Een automobilist in Noord-Mitrovica verwijdert stickers die de nationale tekens op zijn Servische kentekenplaten bedekken. beeld EPA/DJORDJE SAVIC

Het besluit volgt op een verzoek van de Verenigde Staten om eerst verder te onderhandelen over een oplossing voor het conflict. De Kosovaarse politie wilde vanaf dinsdag 08.00 uur mensen beboeten, maar wacht hier nu mee.

„Ik accepteer het verzoek om het opleggen van boetes voor illegale kentekenplaten met 48 uur uit te stellen. Ik kijk er naar uit om met de VS en de Europese Unie samen te werken om binnen de komende twee dagen tot een oplossing te komen”, zei de Kosovaarse premier Albin Kurti in de nacht van maandag op dinsdag op Twitter.

De spanningen tussen Kosovo en Servië zijn de afgelopen weken weer hoog opgelopen. Kosovo wil doordrukken dat ook Servische inwoners met een Kosovaars nummerbord moeten gaan rijden, maar die verzetten zich daartegen. Uit protest hebben in het overwegend Servische noorden van Kosovo honderden politieagenten en ander overheidspersoneel het werk neergelegd. Ook verzet de Servische minderheid in Kosovo zich door middel van onder meer grensblokkades.

Urenlang crisisoverleg in Brussel over de slepende kentekenruzie tussen Servië en Kosovo liep maandag nog op niets uit, tot frustratie van EU-buitenlandchef Josep Borrell, die als bemiddelaar optrad. Hij eiste dat de plannen van Kosovo om te beginnen met het opleggen van boetes voor het ontbreken van de juiste nummerplaten „onmiddellijk opgeschort” werden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer