Kerk & religie

Reformatorisch seminarie in Heidelberg wil na tien jaar uitbreiden

Het Reformatorisch-Theologisches Seminar (RTS) in Heidelberg denkt aan uitbreiding, laat bestuursvoorzitter prof. dr. J. W. Maris weten. Een aantal kleine gereformeerde kerken in Oost-Europa is op zoek naar een opleiding voor zijn predikanten en heeft het oog op Heidelberg laten vallen.

Jan van Reenen
18 November 2022 08:58
Het bestuur van de RTS in Heidelberg. In het midden ds. Sebastian Heck, links naast hem prof. dr. J. W. Maris. beeld prof. Maris
Het bestuur van de RTS in Heidelberg. In het midden ds. Sebastian Heck, links naast hem prof. dr. J. W. Maris. beeld prof. Maris

Het is goed nieuws voor het RTS, dat tien jaar bestaat. Prof. Maris, emeritus hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken en al die jaren voorzitter van het RTS, vertelt in zijn woning in Apeldoorn hoe moeilijk het kleine opleidingsinstituut voor gereformeerde predikanten in Duitsland het de afgelopen tijd heeft gehad. „We zijn dankbaar dat we de tien jaar mochten volmaken. We hebben enkele keren op het punt gestaan om de stekker eruit te trekken omdat er geen geld genoeg was. We zijn hiermee in het geloof begonnen en hadden niet de vrijmoedigheid om te stoppen. De Heere heeft ons de genade gegeven om te volharden.”

Universiteitsstad

Het RTS is in 2012 ontstaan vanuit de reformatorische Akademie für Reformatorische Theologie (ART). De predikantsopleiding, die in Hannover begon, verhuisde als voltijdse opleiding in 2014 naar Heidelberg. Prof. Maris vertelt dat het nodig was dat het RTS zich in een universiteitsstad vestigde, zodat theologiestudenten daar colleges in de Bijbeltalen zouden kunnen volgen en gebruik zouden kunnen maken van de universiteitsbibliotheek. De keuze viel uiteindelijk op Heidelberg, mede in verbinding met de daar aanwezige zelfstandige gereformeerde kerk (SERK). Sinds enkele jaren is het RTS een parttime predikantsopleiding in Heidelberg, waar studenten een aantal vrijdagen en zaterdagen in de maand college volgen. Het leidt op tot een universitair bachelorniveau in de theologie. De toegewijde docenten zijn goed gekwalificeerd, aldus prof. Maris. Rector is dr. Victor E. d’Assonville.

De opleiding telt op dit moment acht theologiestudenten. De meesten van hen hebben een gezin dat ze moeten onderhouden en hebben daarom ook een baan. Afgestudeerden komen meestal terecht in een vrije gemeente, soms van orthodox-gereformeerde, soms van gereformeerd-baptistische of gereformeerd-evangelische snit. Prof. Maris noemt een afgestudeerde die als gemeentestichter in Berlijn ging werken, iemand die predikant werd van de SERK in Hannover, een in een vrije evangelische gemeente en een andere die onder jongeren in Hannover werkt.

Groeiprobleem

En dan is er nu een groeiprobleem, zegt de bestuursvoorzitter. „We hebben het verzoek gekregen van een aantal kleine kerken in Oost-Europa die geen eigen opleiding tot predikant hebben. Hun theologiestudenten zouden bijvoorbeeld in Engeland of de Verenigde Staten een opleiding kunnen volgen, en dat gebeurt al, maar Heidelberg is voor hen veel dichterbij. Ze hebben ons gevraagd met een Engelstalige predikantsopleiding te beginnen.”

Het is nog niet zo eenvoudig om dat te realiseren, aldus prof. Maris. „Het RTS heeft het Duits als voertaal en dat blijft zo. Als het Engels erbij komt voor een deel van de studenten, hebben we extra nieuwe docenten nodig en worden we ook weer een fulltime-opleiding. Er zijn inmiddels contacten gelegd.”

Het RTS is verder op zoek naar ruimere huisvesting voor zijn nieuwe taak. „Dat doen we in overleg met de Selbständige Evangelisch-Reformierte Kirche (SERK) in Heidelberg. Haar predikant ds. Sebastian Heck is vicevoorzitter van het bestuur van het RTS. De gemeente groeit en heeft eveneens een ruimteprobleem. Misschien is het mogelijk om een gemeenschappelijke ruimte te verkrijgen.”

Er zit ook een financieel aspect aan. „Het RTS krijg geen cent overheidssubsidie”, zegt prof. Maris. „Het geld moet door particulieren bijeengebracht worden. In Nederland is een Stichting Vrienden van RTS die giften inzamelt.”

Terugtreden

Prof. Maris (80) is sinds het ontstaan van het RTS bestuursvoorzitter. Hij gaf al eerder te kennen te willen terugtreden. Hij verwacht dat er binnenkort een opvolger is gevonden.

Tijdens de jubileumviering, op 29 oktober, hield de hoogleraar een toespraak over ”Dienen in het lichaam van Christus”. Hij benadrukte daarin dat Christus het Hoofd is van de kerk. „We kunnen alleen handelen in dienst van het Hoofd. Onze identiteit ligt in Hem vast. Partijen en groepsvorming in de kerk zijn een schande. Dat mocht niet in Korinthe, zei Paulus, en dat mag ook nu niet. We moeten Christus volgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer