Binnenlandstikstof
Boeren stellen provincie Overijssel ultimatum

Op een grimmig verlopen boerenprotest woensdagmiddag voor het provinciehuis in Zwolle hebben boeren aan de Gedeputeerde Staten van Overijssel een ultimatum gesteld. Binnen twee weken moet de provincie stoppen met het opleggen van dwangsommen anders volgen hardere acties.

ANP
beeld ANP VINCENT JANNINK
beeld ANP VINCENT JANNINK

„Als de brief met eisen niet binnen twee weken wordt ondertekend, horen jullie van ons waar en wanneer we weer ergens staan”, zei Mark Rood als een van de actieleiders tegen de grote groep protesterende boeren. Vele tientallen, zo niet honderden boeren waren met trekkers naar het provinciehuis gekomen. Rond 15.00 uur vertrokken ze één voor één weer.

De boeren eisten een oplossing voor de zogeheten PAS-melders. Dit zijn boeren die in het Programma Aanpak Stikstof zonder natuurvergunning mochten werken, maar sinds 2019 er wel een nodig hebben. Die vergunning hebben ze door regelgeving niet kunnen krijgen. De provincie Overijssel meldde eerder dat inmiddels in vijf gevallen een dwangsom is opgelegd. Het gaat hier om drie agrarische ondernemingen en twee biomassacentrales. Overijssel loopt hierin naar eigen zeggen noodgedwongen voor op andere provincies omdat milieu-organisatie Mobilisation for the Environment in deze provincie via de rechter begin dit jaar als eerste handhaving wist af te dwingen.

Aanvankelijk weigerden de commissaris van de Koning Andries Heidema en twee gedeputeerden, Gert Harm ten Bolscher en Tijs de Bree, naar buiten te komen. Ze wilden binnen het overleg voeren. „Je haalt Ten Bolscher op”, eiste Rood van de politieman die onderhandelde. In de tussentijd werd de sfeer grimmig bij de ingang van het provinciehuis.

Na drie kwartier kwam het drietal naar buiten maar weigerde in discussie te gaan. „We delen jullie zorgen en staan schouder aan schouder met jullie”, zei Heidema die namens het provinciebestuur de brief in ontvangst nam. De bestuurders werden uitgejoeld toen ze weer het provinciehuis in gingen. Diverse boeren schreeuwden „tekenen”.

In de brief staat als eis dat de provincie stopt met het opleggen van dwangsommen en dat alle handhavingstrajecten per onmiddellijk eindigen. „Er wordt hier geen boer een dwangsom opgelegd”, zei Rood hierover.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer