Buitenlandoorlog oekraïne
Internationale spanningen na raket op Polen

Een raketexplosie, dinsdagavond in het Oost-Poolse grensdorp Przewodow, leidde tot grote internationale spanningen. De raket lijkt echter niet uit Rusland afkomstig.

Mark Wallet
16 November 2022 11:49Gewijzigd op 16 November 2022 11:53
Wereldleiders bespreken tijdens de G20-top de explosie in Polen. beeld DPA, Steffen Hebestre
Wereldleiders bespreken tijdens de G20-top de explosie in Polen. beeld DPA, Steffen Hebestre

Kort na de explosie in Polen, waarbij twee mensen omkwamen, was voor ieder direct duidelijk dat er veel op spel stond. Als Rusland Polen doelbewust beschoten zou hebben, zou de NAVO namelijk aan zet zijn om het land mede te verdedigen. Een aanval op een NAVO-land geldt immers als een aanval op alle.

Rusland schoot dinsdag een groot aantal projectielen op Oekraïense steden af, voornamelijk gericht op elektriciteitscentrales. Het was de grootste raketregen sinds 24 februari – volgens Kiev ging het om 100 objecten, waarvan er 83 met succes zijn neergehaald.

Het nieuws over de explosie in Polen leidde direct tot felle reacties, met name vanuit de Baltische staten. „Estland staat klaar om elke centimeter NAVO-grond te verdedigen”, liet het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Letland betuigde zijn solidariteit met Warschau en sprak bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken van „een zeer ernstige escalatie door het Kremlin.”

Maar was daar wel sprake van? De Amerikaanse president Joe Biden zei woensdagmorgen tegen leiders van de G7-landen en de NAVO dat de raket is afgevuurd door Oekraïne. Amerikaanse functionarissen meldden eerder al tegenover persbureau AP dat de raket waarschijnlijk niet door Rusland is afgevuurd, maar door Oekraïne. Oekraïne zette het afweergeschut volgens hen in om een inkomende Russische raket in het grensgebied met Polen te onderscheppen.

Onafhankelijke wapenexperts, zoals van de Ukraine Weapons Tracker, bevestigden op basis van foto’s van het projectiel dat het om een Oekraïense raket lijkt te gaan.

Ook andere westerse landen waarschuwden als snel voor overhaaste conclusies. Frankrijk en Duitsland riepen op tot „grote voorzichtigheid” in het aanwijzen van een dader. Ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki riep zijn bevolking op tot kalmte.

De NAVO kwam woensdagmorgen in een spoedzitting bijeen om het incident te bespreken. Op Bali spraken de wereldleiders van de G20 er eveneens over.

Moskou ontkende van meet af aan elke betrokkenheid bij het incident. Het hoofd van de Russische vertegenwoordiging bij de VN, Dmitri Poljanski, sprak zelfs van een poging van Oekraïne om een militaire confrontatie tussen de NAVO en Rusland uit te lokken. Daarvoor mist echter iedere grond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer