Kerk & religie
De levensavond in Huize ds. W. H. Blaak

Aan de Tielerweg te Geldermalsen staat Huize ds. W. H. Blaak, het ouderenzorgcentrum van de plaatselijke oud gereformeerde gemeente in Nederland. Op het buitenterrein scharrelen kippen en geiten rond. Binnen zitten de acht bewoners in de huiskamer.

Jan van ’t Hul
9 November 2022 16:44
Diaken Philibert (m.) is een van de ambtsdragers die pastorale zorg verleent aan de bewoners van Huize ds. W. H. Blaak in Geldermalsen. beeld Cees van der Wal
Diaken Philibert (m.) is een van de ambtsdragers die pastorale zorg verleent aan de bewoners van Huize ds. W. H. Blaak in Geldermalsen. beeld Cees van der Wal

Aan de wand van de huiskamer hangt een rek met kranten en reformatorische tijdschriften. Er staat een kastje met stichtelijke boeken en een elektronisch orgel met op de lessenaar een psalmboek met cijferakkoorden. In de hal hangt een gedicht over ouder worden, met als slotregel: „Verlaat mij niet, Heere, in mijn ouderdom.”

Aan tafel zit bewoner J. van der Geer, 81 jaar. Hij woont zeven maanden in Huize Blaak. Thuis ging het niet meer, zegt hij bewogen. „Het is goed hier, maar het is geen thuis. De zorg is goed, en we worden op zondag allemaal naar de kerk gereden, maar toch, het is geen thuis. Alles roept me toe: Hier beneden is het niet. Wat is een mens! We weten niet van hoedanige geest we zijn. Mochten we dát toch eens aan de weet komen.”

J. J. Philibert is diaken van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Geldermalsen. Hij is ook voorzitter van het bestuur van Huize ds. W. H. Blaak.

Rond het jaar 2011 ontstond er in de oud gereformeerde gemeente te Geldermalsen de behoefte aan een eigen ouderzorgcentrum. „We voelen steeds minder herkenning bij het bestaande zorgaanbod in Geldermalsen. Wilden onze mensen zich thuis kunnen voelen in een ouderenvoorziening, dan moesten ze daarvoor helemaal naar Gameren of naar Kesteren. Daarbij kwam dat we als kerk de beschikking hadden over een prachtig terrein naast ons kerkgebouw. Daar hadden we een eigen zorgcentrum willen realiseren, maar de burgerlijke gemeente gaf daar geen toestemming voor. We zitten hier in het buitengebied en dat perceel had een agrarische bestemming.”

18774417.JPG
De huiskamer van Huize ds. W. H. Blaak. beeld Cees van der Wal

Korte tijd later kwam er aan de overkant van de Tielerweg een groot herenhuis te koop. Dat huis is gekocht, verbouwd, opnieuw ingericht en aan de achterzijde voorzien van een liftinstallatie. In 2014 werd Huize ds. W. H. Blaak geopend.

In Huize Blaak is plaats voor negen bewoners. Een van de kamers is geschikt voor een echtpaar. Ook is er een multifunctionele ruimte die desnoods als kamer gebruikt kan worden. Het huis zit op dit moment vol, zegt Philibert. „Financieel is dat ook wel nodig.”

De identiteit van Huize Blaak is nauw verbonden aan die van de oud gereformeerde gemeente in Geldermalsen. „Onze grondslag ligt bij de Bijbel als het onfeilbare Woord van God en bij de belijdenisgeschriften. Bewoners hoeven niet per se tot onze gemeente te behoren, maar moeten wel van harte onze grondslag willen onderschrijven.”

De kerkenraad van de oud gereformeerde gemeente, bestaande uit acht diakenen, verleent de pastorale zorg aan de bewoners. Philibert: „Dit is een kleinschalige zorgvoorziening, dus onze pastorale contacten verlopen best wat informeel. Tweemaal per maand houden we op zaterdagavond een weeksluiting. Dat doen we in de huiskamer. We proberen met iedereen een gesprekje te hebben, lezen een stukje uit de Bijbel en sluiten af met een gebed. Eenmaal per maand houdt een van de diakenen op woensdagmiddag een voorleesmoment. Onlangs is ”De Christenreis” van Bunyan gelezen. En iedere vrijdagavond is er een zanguurtje. De bewoners die tot een andere kerkelijke gemeente behoren, worden ook pastoraal bezocht door hun eigen kerkenraad.”

Pastoraat aan ouderen brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, zegt Philibert. „Je maakt hier de aftakeling van het leven mee. Dat is realiteit. Oud worden is een onomkeerbaar proces, zeer aangrijpend om te zien. Je gaat om met mensen die gekomen zijn in de avond van het leven. Huize Blaak is op aarde hun laatste huis en dan klemt temeer de vraag of we voorbereid zijn. We weten dat er wat gekend moet worden, willen we getroost afscheid kunnen nemen van dit leven. Het kan weleens zo zijn dat hoe ouder een mens wordt, hoe kouder het vanbinnen is. Dan overheerst een dodelijke lijdzaamheid. Maar bij sommigen mag je soms ook weerklank op de berg waarnemen. En we mogen ook geloven dat hier mensen wonen die wat van God hebben geleerd en die daar bij tijden wat over kunnen vertellen.”

serie Geloven in de zorg

Dit is het zesde en laatste deel in een serie over pastoraal werk in verzorgings- en verpleeghuizen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer