BinnenlandWolf

Discussie over wolf in Nederland laait hoog op

Natuurmonumenten en LTO Noord gingen woensdag met elkaar in gesprek om een einde te maken aan de polarisatie rond de wolf. „We zijn grote roofdieren in Nederland niet meer gewend.”

Petra Noordhuis, ND
3 November 2022 14:27
Wolven richten de afgelopen weken op diverse plekken in het land schade aan. beeld ANP, Otto Jelsma
Wolven richten de afgelopen weken op diverse plekken in het land schade aan. beeld ANP, Otto Jelsma

Natuurmonumenten heeft zondag vanwege bedreigingen het bezoekerscentrum Dwingelderveld gesloten en een informatiebijeenkomst over de wolf geannuleerd. Cees van Kempen, de filmer achter de bioscoopfilm Wolf, zou een lezing geven over de wolf.

„Mensen zeiden met kadavers van schapen te willen komen en dat ze de lezing wilden overnemen om te vertellen hoe het écht zit met de wolf. We kregen ook fysieke bedreigingen”, vertelt Fred Prak, persvoorlichter van Natuurmonumenten.

„Er werden plannen gesmeed die dusdanig bedreigend waren, dat we hebben besloten de bijeenkomst af te zeggen. We konden de veiligheid van bezoekers, vrijwilligers en medewerkers niet garanderen. De natuur in Nederland roept wel vaker emoties op, maar we hebben in de afgelopen tientallen jaren niet eerder een activiteit moeten annuleren vanwege bedreigingen.”

Natuurmonumenten organiseert geregeld wolvenexcursies op de Veluwe en in Drenthe, omdat de boswachters veel vragen krijgen over de wolf. Wat is de rol van dit dier in de natuur? En wat moet je doen als je hem tegenkomt? „Tijdens zo’n excursie is de kans nul dat je de wolf ziet, dat communiceren we ook duidelijk”, zegt Prak. „We laten wel zien de wolf de natuur verandert. Als reeën weten dat er een wolf is, gaan ze niet meer in een hoekje van een terrein grazen waar geen vluchtroutes zijn. In dat soort hoekjes komen dan ineens jonge boompjes op.”

LTO Noord gaat vanaf volgende week ‘wolvensafari’s’ organiseren, als tegenhanger van de wolvenexcursies van Natuurmonumenten. De boerenorganisatie wekte dinsdag de indruk dat mensen door wolven opengereten schapen en kalveren te zien zouden krijgen, maar dat is niet het geval, zegt algemeen voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord. Dit was volgens hem een manier om aandacht te trekken.

18756109.JPG
Wolfwerende afrastering bij een schapenhouder in Drenthe. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Voor de negatieve gevolgen van de komst van de wolf naar Nederland zou te weinig aandacht zijn. Tijdens de wolvensafari krijgen geïnteresseerden geen kadavers te zien. Mensen worden wel meegenomen naar een boer die te maken heeft gehad met een wolvenaanval op zijn vee. Ook een dierenarts zal zijn verhaal doen. Ik hoor van dierenartsen gruwelijke verhalen, ze moeten soms schapen euthanaseren waar de darmen uit hangen”, vertelt Bruins.

Op het platteland zijn mensen volgens hem angstig voor de wolf en er gaan stemmen op het roofdier af te schieten. „In Duitsland wordt de wolf bejaagd als hij buiten natuurgebieden onnatuurlijk gedrag vertoont. De wolf is hier continu buiten de natuurgebieden.”

Afschieten

In Zuid-West Drenthe leeft één paar wolven met drie welpen. Daarnaast zijn er nog twee of drie zwervende wolven in Drenthe. Fred Prak van Natuurmonumenten kan zich de vragen en de zorgen over de wolf goed voorstellen. „We zijn grote roofdieren in Nederland niet meer gewend, we kennen ze alleen nog uit de media. Nu is de wolf Nederland weer binnen gewandeld vanuit het oosten. Mensen die landbouwhuisdieren hebben, worden geconfronteerd met aanvallen op hun dieren.”

„Natuurmonumenten heeft ook schaapskuddes op de hei en we gebruiken runderen voor de begrazing. Wij hebben zelf ook te maken met de risico’s van de wolf. Er zijn al verschillende keren schapen en runderen van ons aangevallen.”

Toch is het afschieten van de wolf geen oplossing, zegt Prak. „Het helpt niet. Binnen no time is er een andere wolf uit Duitsland gekomen die het gat opvult. Dat zie je ook op de Veluwe. Daar zijn wolven slachtoffer geworden van het verkeer en bij Stroe is er één doodgeschoten. We weten uit welke territoria die wolven kwamen. Binnen een paar maanden waren die ingenomen door andere wolven. In Duitsland leven veel wolven die elk jaar jongen krijgen. Wolven blijven Nederland inlopen. Je kunt bij de grens jagers zetten, maar dat is in strijd met de beschermde status van de wolf.”

De wolf kan volgens hem aan meer wilde prooidieren worden geholpen, door de jacht op reeën te beperken. Ook herten en zwijnen die de provincie incidenteel komen binnenlopen wacht nu nog vaak de kogel. Daarnaast moet de provincie mensen voorlichten over de wolf om angst voor het dier weg te nemen en boeren „financieel en met arbeid” helpen om wolfwerende hekken om hun land te zetten, vindt Prak.

Boeren en inwoners van Drenthe zien het plaatsen van zulke hekken helemaal niet zitten, reageert Bruins. „Ik heb 90 hectare land. Als ik daar een hek omheen moet zetten van anderhalve meter hoog met stroom erop heeft dat gevolgen voor de beleving van het buitengebied en voor ander wild dan de wolven. Ik heb nu vaak reeën op mijn land lopen en er leven ook dassen. Waar moeten die dan naartoe?”

Meer over
De wolf

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer