BinnenlandOpvang
Eerste statushouders krijgen via Thuisgevers tijdelijke woonruimte in Kampen

In Kampen krijgen de eerste statushouders uit een azc tijdelijk woonruimte via het project de Thuisgevers, een initiatief van de gemeente Kampen en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Redactie binnenland
Het project de Thuisgevers wil ruimte creëren in de overvolle asielopvanglocaties. beeld ANP, Jilmer Postma
Het project de Thuisgevers wil ruimte creëren in de overvolle asielopvanglocaties. beeld ANP, Jilmer Postma

Burgemeester Sander de Rouwe van Kampen en Teun de Man van Stichting Algemene Armenstaat ondertekenen daarvoor maandagmiddag een overeenkomst. Het gaat om de tijdelijke huisvesting van twee statushouders in een seniorenwoning van de stichting.

De gemeente Kampen en de PKN startten in september het project de Thuisgevers. Hierdoor worden asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) die in een azc wachten op een woning tijdelijk opgevangen, zodat er ruimte vrijkomt in de overvolle azc’s.

Stichting Algemene Armenstaat beschikt over ruim veertig sociale huurwoningen, specifiek voor de oudere doelgroep. Een van de 24 seniorenwoningen van De Oldenhof in Kampen wordt nu beschikbaar gesteld voor twee statushouders uit de groep 55-plus. Samen met „tientallen vrijwilligers” van de stichting, welzijnsorganisatie WijZ en de kerken in Kampen, is de woning schoongemaakt en ingericht. In overleg met de vorige bewoner is een deel van de goede inboedel achtergelaten voor de nieuwkomers, meldden de stichting en de gemeente maandag.

Buddy’s

De statushouders krijgen sociale begeleiding. Samen met diverse organisaties wordt gewerkt aan „een allround buddysysteem voor álle ontheemden die een tijdelijk thuis hebben gevonden in de gemeente”, zegt burgemeester De Rouwe. „Inwoners kunnen daar bij helpen, door activiteiten te organiseren die vanuit het gemeentelijke Ontmoetingsfonds Ontheemden worden gefinancierd. Zo nemen we ontheemden daadwerkelijk samen in ons midden op.”

Op dit moment worden er in ruim veertig gemeenten zo’n zestig initiatieven voor tijdelijke huisvesting van statushouders via kerken en andere maatschappelijke organisaties onderzocht, aldus de Thuisgevers. Er zijn zowel kerkelijke als maatschappelijke initiatieven, variërend van een voetbalvereniging tot en met een onderwijsinstelling, die huisvestingsplekken aanbieden.

Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid en gefaciliteerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het initiatief wordt ook ondersteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Raad van Kerken Nederland. Begin oktober maakte de Thuisgevers bekend dat op termijn mogelijk voor 8500 tot 10.000 mensen tijdelijke huisvesting kan worden geregeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer