Buitenland
Felicitaties voor Xi uit Rusland en Noord-Korea

Rusland en Noord-Korea hebben de Chinese leider Xi Jinping van harte gefeliciteerd met zijn herbenoeming als secretaris-generaal van de Chinese Communistische Partij. President Poetin en leider Kim Jong-un zeiden beiden te hopen de goede betrekkingen met Beijing verder uit te kunnen bouwen.

ANP

„De resultaten van het 20ste partijcongres van de Communistische Partij van China hebben uw grote politieke gezag en de eenheid van de door u geleide partij ten volle bevestigd”, schrijft Poetin in zijn felicitaties. „Ik ben verheugd over een voortzetting van onze constructieve dialoog en onze nauwe gezamenlijke werkzaamheden, gericht op het versterken van de relaties van globaal partnerschap en van de strategische samenwerking tussen onze staten.”

Rusland rekent op Chinese steun in zijn oorlog met Oekraïne en in het conflict met de westerse landen. Op diplomatiek vlak heeft Beijing geweigerd om de Russische inval in Oekraïne te veroordelen. Maar op economisch vlak is de steun eerder bescheiden. De meeste Chinese bedrijven en banken houden zich aan de westerse sancties tegen Rusland.

Kim stuurde de „warmste felicitaties” en kwam daar ongebruikelijk snel mee. „Ik zal samen met u bouwen aan een mooiere toekomst in de relaties tussen Noord-Korea en China om tegemoet te komen aan de eisen van deze tijd”, citeerde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA de leider. Het stalinistisch geregeerde en van de buitenwereld afgesloten land is in economisch opzicht bijna volledig aangewezen op China.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer