BuitenlandVerenigde Staten

„Democraten wakkeren antigodsdienstige gevoelens aan”

Voormalig Democratisch presidentskandidaat en Congreslid Tulsi Gabbard heeft bedankt voor haar partij. Ze vindt dat deze in toenemende mate vijandig staat tegenover gelovigen. De bezwaren van Gabbard, een hindoe, worden gedeeld door een groeiend aantal christenen.

20 October 2022 15:43
Expert Corwin Schmidt stelt dat niet-godsdienstige Amerikanen erg actief zijn binnen de Democraten. Foto: de Democratische Nationale Conventie in 2016. beeld Wikipedia
Expert Corwin Schmidt stelt dat niet-godsdienstige Amerikanen erg actief zijn binnen de Democraten. Foto: de Democratische Nationale Conventie in 2016. beeld Wikipedia

In een verklaring schreef Gabbard niet langer lid te kunnen zijn van een partij waarin een „elitaire kliek anti-blank racisme en antigodsdienstige opvattingen aanwakkert.”

De Democratische Partij werkt volgens haar „actief aan het ondermijnen van onze door God gegeven vrijheden en staat vijandig tegenover gelovige mensen.” Gabbard vindt dat president Joe Biden daar hard aan meedoet door bijvoorbeeld zich in te spannen voor herstel van het recht op abortus en voor de emancipatie van de lhbt-beweging.

Gabbards harde kritiek op de Democratische Partij wordt gedeeld door de christelijke apologeet Tom Gilson, medewerker van het Discovery Institute in Seattle. Dat wetenschappelijk instituut beijvert zich om de moderne maatschappij en cultuur in Amerika vanuit Bijbels oogpunt te doordenken.

Gilson zegt dat er sprake is van een „ernstige, systematische aanval op de godsdienstvrijheid in de VS, in het bijzonder op die van christenen.” Volgens hem is dat geen toeval. Hij wijst op een resolutie van het Democratisch Nationaal Comité van oktober 2019. „Daarin stond expliciet dat de partij zich verzet tegen de dominantie van de christelijke moraal en christelijke waarden. Het is een doelbewust plan om de christelijke invloed op de Amerikaanse samenleving te elimineren.” Aanvankelijk dacht Gilson nog dat het „slechts” ging om een verklaring van de partijleiding. Maar nu constateert hij dat de partij én de president die gedachtegang op tal van terreinen volgen.

Geen exodus

De voorbeelden liggen volgens hem voor het oprapen. „Denk aan de abortuskwestie. Biden kondigde deze week aan dat wanneer de Democraten bij de komende midterms winnen, hij direct een wet zal indienen om de abortusrechten veilig te stellen. Hij lijkt te trappelen van ongeduld.”

„Zeer zorgwekkend” noemt Gilson ook hoe de staat omgaat met ouders die zich keren tegen „radicale leerplannen waarbij christelijke normen en waarden met voeten worden getreden. Ouders die zich krachtig verzetten, kunnen te maken krijgen met justitie. Terwijl ze niets anders doen dan hun eigen kinderen beschermen.”

Gilson verwijt Biden te polariseren. „Er is op dit terrein veel terechte kritiek te leveren op Donald Trump. Maar vergeet niet: de Democraten doen dat even hard. Alleen Biden schreeuwt iets minder luid. Van zijn belofte tegenstellingen te overbruggen, komt helemaal niets terecht. Zijn immaterieel beleid verscherpt juist de maatschappelijke tegenstellingen”, aldus de apologeet.

Voor Gilson is het helder: christenen die willen vasthouden aan de Bijbel hebben binnen de Democratische Partij niets te zoeken. „Onlangs las ik: „Doe net zoals Lot, die te horen kreeg dat hij Sodom meteen moest verlaten en niet achterom moest kijken. Als je christen bent en je zit in de Democratische Partij... Ga! En kijk niet achterom.” Daar kan ik alleen maar amen op zeggen.”

Van een massale uitstroom van christenen uit de Democratische Partij is geen sprake, stelt Corwin Schmidt, emeritus hoogleraar politicologie aan Calvin University in Grand Rapids. Schmidt deed veel onderzoek naar de positie van christenen binnen de Amerikaanse politiek. „Dat die exodus uitblijft, komt deels door lokale omstandigheden. In het door Afro-Amerikanen gedomineerde zuiden hebben orthodoxe christenen nog steeds een voorkeur voor de Democraten. De zwarte Amerikaan voelt zich nu eenmaal veiliger bij de Democraten dan bij de Republikeinen.”

Veel weerstand

Daarnaast is er geen alternatief voor een groep christenen die zich niet herkennen in de huidige koers van de Republikeinse partij, stelt Schmidt. „De enige groep christenen die de Democratische Partij vaarwel zegt, bestaat uit blanke Amerikanen. Zij vertrekken omdat de Democraten vanwege hun strijd tegen racisme heel kritisch zijn op blanken.”

Wel constateert de politicoloog uit Grand Rapids „onderhuids” een sterk toenemende onvrede bij christenen over de koers van de Democraten. „De libertijnse opvattingen binnen de partij die worden gepusht door de progressieve vleugel, roepen bij christenen veel weerstand op.”

Echt antichristelijk wil Schmidt de Democratische Partij niet noemen. Alleen al het feit dat de president een betrokken rooms-katholiek is, bewijst dat volgens hem. Maar hij ziet wel binnen de partij vijandige tendenzen jegens gelovigen „en in het bijzonder tegenover christenen.”

Schmidt wijst op het groeiend aantal Amerikanen dat zegt niet-godsdienstig te zijn, inmiddels bijna 30 procent van de bevolking. „De overgrote meerderheid van hen is Democraat. Daarmee hebben zij overigens nog niet de meerderheid. Maar het lijkt erop dat juist deze groep het meest actief is binnen de partijorganisatie. Dat stempelt de sfeer. Waarmee overigens nog niet is gezegd dat de gehele partij antichristelijk is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer