Buitenland
Onrust in Iran: politie treedt hard op tegen demonstranten

Sinds de dood van de 22-jarige Koerdische Mahsa Amini is het onrustig in Iran. De volkswoede over de dood van de vrouw uit zich in grootschalige protesten tegen het regime. Van over de hele wereld uiten burgers en politici hun solidariteit met de Iraanse demonstranten.

Betogers in Istanboel tonen hun solidariteit aan de Iraanse demonstranten. beeld EPA
Betogers in Istanboel tonen hun solidariteit aan de Iraanse demonstranten. beeld EPA

De protesten beginnen op 16 september. Drie dagen daarvoor is de Koerdische vrouw door de religieuze politie opgepakt, omdat ze haar hoofddoek, die vrouwen verplicht zijn te dragen in Iran, niet op de juiste wijze om zou hebben gehad.

Als Amini enkele dagen later op het politiebureau overlijdt, verklaart de politie dat de vrouw aan een hartaanval is overleden. Critici geloven dat echter niet en zeggen dat de politie Amini mishandeld heeft. Op een in het ziekenhuis gemaakte CT-scan zouden namelijk botbreuken en bloedingen te zien zijn.

In de weken daarna zijn er dagelijks protesten in Iran. Woedende vrouwen verbranden massaal hun hoofddoek en knippen als teken van protest hun haar af. De demonstranten komen op voor vrouwenrechten en willen af van religieuze regels die de regering hen oplegt, zoals de verplichting een hoofddoek te dragen.

De politie treedt hard op tegen de protesten. Bij een demonstratie in de stad Zahedan zouden volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zo’n tachtig demonstranten zijn gedood. In de stad brak op 30 september een protest uit omdat een politiecommissaris een 15-jarig meisje zou hebben verkracht.

De Iraanse religieuze leider ayatollah Khamenei heeft zich tot nu toe één keer uitgesproken over de situatie in het land. Hij stelde dat de demonstraties niet door „gewone Iraniërs” zijn georganiseerd, maar door vijanden van Iran, zoals Amerika en Israël. Ook zei hij dat het aantal tieners dat de straat op gaat „erg klein is vergeleken met de trouwe en loyale Iraanse jeugd.”

Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, maakte vrijdag bekend dat het reisadvies voor Iran vanwege de aanhoudende protesten volledig op rood gaat. De minister raadt Nederlanders die nog in Iran zijn aan zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren.

Iraanse christenen

Wereldwijd steunen mensen de Iraanse demonstranten. In steden als Londen, Parijs, Tokio en Amsterdam gaan burgers op 1 oktober de straat op om hun solidariteit te tonen aan de demonstranten. Op TikTok zijn talloze filmpjes te vinden waarop mensen hun haar afknippen.

De christelijke gemeenschap in Iran laat ook van zich horen. Diverse christelijke organisaties, waaronder Article 18, Pars Theological Centre en Hamgaam Council, tonen hun solidariteit met de nabestaanden van Amini en „steunen hun oproep tot gerechtigheid”, zo staat in een verklaring te lezen.

Ook veroordelen ze de „onderdrukking van vrouwen en schending van mensenrechten” in het land. Daarnaast eisen de christelijke organisaties „gelijkheid voor alle Iraniërs” en willen ze dat er een einde komt aan „alle discriminerende wetten” die nu in Iran gelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer