Ook VVD en CDA willen NAVO-norm voor Defensie in de wet
VVD en CDA sluiten zich aan bij een initiatief van SGP’er Chris Stoffer om wettelijk vast te leggen dat ten minste 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie wordt uitgegeven.
De steun van de twee coalitiepartijen is een opsteker voor Stoffer. Het wetsvoorstel kan nu op voorhand al rekenen op steun van 51 van de 150 Tweede Kamerleden.
De SGP maakte het initiatief voor een Defensiewet in maart bekend. Hoofdpunt van het voorstel is dat de 2 procentsnorm wettelijk wordt vastgelegd. Ook staat in het conceptvoorstel dat de minister van Defensie minimaal eens per tien jaar een defensieplan opstelt.
Nederland voldoet op dit moment niet aan de NAVO-norm van 2 procent. Bij de vorming van het kabinet-Rutte IV en na de Russische inval in Oekraïne zijn miljarden extra uitgetrokken voor Defensie. Naar verwachting komt het budget in 2024 en 2025 op 2,02 procent van het bbp. Maar, zo blijkt uit de vorige week verschenen Defensiebegroting, in 2026 daalt dat percentage naar 1,89 procent.
Stoffer wijst erop dat het budget van de krijgsmacht lang „te mager” was. „Sinds de oorlog in Oekraïne is het tij gekeerd: de urgentie wordt nu volop gevoeld. Het is nu zaak om dát vast te houden.”
VVD-Kamerlid Peter Valstar stelt dat de politiek in het verleden „te makkelijk en te vaak” in vredestijd heeft bezuinigd op Defensie. Daardoor wordt in oorlogstijd een beroep gedaan „op een uitgemergelde krijgsmacht. Door het budget wettelijk te verankeren, beschermen we de krijgsmacht tegen politieke grillen en stellen we onze militairen in staat Nederland veilig te houden.”
CDA’er Derk Boswijk pleitte als kandidaat-Kamerlid al voor het wettelijk vastleggen van de NAVO-norm. „Met het wettelijk vastleggen van de NAVO-norm gaat een langgekoesterde CDA-wens in vervulling en voorkomen we dat defensie ooit nog het sluitstuk van de begroting wordt”, aldus Boswijk.
Afwijzend
Premier Rutte reageerde vorige week juist afwijzend op het idee om de norm wettelijk vast te leggen. „Ik denk dat een wettelijke verankering van die 2 procent niet noodzakelijk is. Ik denk dat dat ook weer allerlei andere vraagstukken met zich meebrengt”, zei hij tijdens de Algemene Beschouwingen.
Defensieminister Kajsa Ollongren vroeg zich in een zaterdag verschenen interview in Trouw af wat het wettelijk vastleggen toevoegt. „Heb je die zekerheid echt nodig, of kunnen we zeggen: we moeten ervoor zorgen dat we doen wat nodig is voor Nederland, wat nodig is in het bondgenootschap waarvan we lid zijn, en wat nodig is voor de veiligheid van Europa?”
Nederlanders kunnen de komende tijd op internetconsultatie.nl op het concept-wetsvoorstel reageren.