BinnenlandWarmtebronnen

Energiebesparing begint met inzicht in verbruik

Hoe krijg ik mijn gasrekening omlaag? Die vraag krijgt Peter van den Hil, adviseur verduurzaming bij adviesbureau DWA, steeds vaker. Zijn advies is: krijg inzicht, verminder je energieverbruik en overweeg een warmtepomp.

26 September 2022 18:01
beeld Getty Images/iStockphoto
beeld Getty Images/iStockphoto

Het aantal adviesaanvragen stijgt enorm, vertelt Van den Hil. „Bijvoorbeeld van kerken die kosten willen besparen.” De adviseur van DWA helpt onder meer projectontwikkelaars en woningcorporaties met het verduurzamen van hun gebouwen. Aan veel alternatieve manieren van verwarmen kleven nadelen, stelt Van den Hil.

Is het verstandig om over te stappen op een houtkachel?

„Als je goedkoop hout tot je beschikking hebt, kan het financieel interessant zijn. Maar voor het milieu en de omgeving is houtstook niet zo fijn. Veel kachels stoten vieze rook en roet uit door een inefficiënte verbranding. Wel zijn er pelletkachels met een betere verbranding. En sommige houtkachels kun je makkelijk aan de cv-installatie of boiler koppelen. Hoewel het nog steeds niet goed is voor het milieu, is dat al een stuk slimmer en efficiënter.”

En een elektrische kachel?

18633728.JPG
Peter van den Hil. beeld Peter van den Hil

„Ik kijk naar opwekkingsrendement. Hoeveel energie stop je ergens in en hoeveel levert het op. Bij een elektrische kachel is het rendement 100 procent. Een warmtepomp is minimaal drie keer zo zuinig. Toch kan een elektrisch kacheltje soms interessant zijn. Bijvoorbeeld als je energie over hebt dankzij zonnepanelen.

Een charmant alternatief voor de elektrische kachel is een infraroodpaneel, bijvoorbeeld voor in de badkamer of een andere ruimte waar je op een specifieke plek warmte wilt ervaren. Een badkamer gebruik je vaak maar kort, waardoor elektrisch verwarmen een slimme optie kan zijn.”

Welke bespaartips heeft u voor de korte termijn?

„Ik zou veel kunnen noemen, maar het kernwoord is inzicht. Waar geef ik mijn energie aan uit? Veel mensen kijken nooit op de energiemeter en schrikken vervolgens van de eindafrekening. Ik hoorde onlangs van mensen die afgelopen winter de thermostaat lager hadden gezet om energie te besparen. Vanwege de kou in huis gingen ze vaker en langer douchen. Dat de gasrekening daardoor veel hoger uitkwam, was een grote teleurstelling.”

En op de langere termijn?

„Probeer allereerst de energievraag te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door isoleren of een gedragsaanpassing als korter douchen. Daarnaast kies je voor een duurzame energiebron die een hoog rendement haalt. Verwarmen met een warmtepomp is bijvoorbeeld veel efficiënter dan met elektrische kachels.

Een voordeel van het kiezen voor een warmtepomp is dat deze ook voor koeling kan zorgen. Doordat woningen steeds vaker goed geïsoleerd worden, is opwarming in de zomer een steeds groter aandachtspunt.

Een warmtepomp kunnen veel mensen zich nog niet veroorloven. Zo’n installatie zou aantrekkelijker gemaakt moeten worden met slimme financiering. Denk aan beleggers die een leaseconstructie op poten zetten. Zij betalen dan de installatie van een warmtepomp, die vervolgens stap voor stap wordt terugbetaald. Die constructies bestaan wel, maar zijn voor veel mensen onbekend.”

Steeds meer mensen overwegen een airco om te verwarmen.

„Dat klopt. Het rendement van die apparaten is heel goed. De huidige generatie airco’s functioneert namelijk als een warmtepomp. Een tweede pluspunt is dat airco’s sneller leverbaar zijn dan warmtepompen die je aansluit op de centrale verwarming.

Als je een compleet huis wilt verwarmen met airco’s dan kan het behoorlijk duur worden. Dan moet je in elke ruimte zo’n apparaat plaatsen. Bovendien vragen airco’s stuk voor stuk onderhoud. Als je de bovenverdieping niet wilt stoken, dan is verwarmen met een airco een interessante optie.

Wat mensen zich vaak niet goed realiseren is dat een airco geïnstalleerd moet worden in de ruimte die je wilt verwarmen. Dat is vaak de huiskamer. Houd er rekening mee dat een airco geluid maakt en dat de gekoelde of verwarmde lucht de kamer wordt ingeblazen. Dat levert nogal eens tochtklachten op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer