Geldkraan gaat open in eerste Miljoenennota Rutte IV
Het kabinet doet veel extra investeringen. Zo veel dat Rutte IV het begrotingstekort moet laten oplopen tot aan de maximumgrens die de EU-regels toestaan. Waar gaat dat geld heen?
Algemene Zaken | Rutte
De uitkeringen van de koning, de koningin, prinses Beatrix en prinses Amalia stijgen mee met de hoogte van de ambtenarensalarissen en komen volgend jaar uit op een bedrag van bijna 11 miljoen euro.
Prinses Amalia ontvangt jaarlijks 1,7 miljoen (307.000 euro inkomen en 1,4 miljoen voor personeel en materieel), maar kondigde eerder aan dit bedrag te zullen terugstorten.
Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties | Bruins Slot, De Jonge, Van Huffelen
Vanaf juli volgend jaar krijgen huurders met een laag inkomen in een corporatiewoning een huurverlaging van gemiddeld 57 euro per maand. Circa 510.000 huishoudens komen voor de verlaging in aanmerking.
Minister De Jonge van Volkshuisvesting gaat het Nationaal Isolatieprogramma versnellen. Hiervoor stelt hij in 2023 en 2024 300 euro miljoen extra beschikbaar. Gemeenten kunnen dit geld gebruiken voor het ondersteunen van bewoners. Ook worden de budgetten voor isolatiesubsidies verhoogd.
Justitie en Veiligheid | Yesilgöz, Weerwind, Van der Burg
De uitgaven van Justitie stijgen met 2 miljard naar een bedrag van 17 miljard. Dit bedrag is inclusief de kosten van noodopvang voor Oekraïense ontheemden.
Het kabinet investeert 34 miljoen euro in een maatregelenpakket dat moet voorkomen dat criminelen in detentie hun handel en wandel voortzetten.
Financiën | Kaag, Van Rij
De inkomstenbelasting voor het bruto jaarinkomen tot 73.071 euro (eerste schijf) gaat omlaag. Het belastingpercentage daalt van 37,07 procent dit jaar naar 36,93 procent in 2023.
De belastingvrije kilometervergoeding die werkgevers kunnen bieden voor reiskosten van werknemers gaat omhoog. Deze klimt van 0,19 euro dit jaar naar 0,21 euro per kilometer in 2023.
De tabaksaccijns voor een pakje sigaretten van twintig stuks stijgt vanaf volgend jaar met 1,22 euro. Vanaf 1 april kost zo’n pakje daardoor gemiddeld 9 euro.
Sociale Zaken en Werkgelegenheid | Van Gennip, Schouten
De stimuleringsregeling STAP, waarmee mensen hun arbeidsmarktpositie kunnen verbeteren, wordt geïntensiveerd. Specifiek voor mensen met maximaal een mbo-4-diploma komt er deze kabinetsperiode 500 miljoen extra bij.
Het kabinet stelt 35 miljoen beschikbaar om studenten met ernstige financiële problemen als gevolg van de hoge energierekening tegemoet te komen.
Instanties zoals het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst krijgen er de komende jaren 600 miljoen euro bij voor het verbeteren van hun dienstverlening.
Economische Zaken en Klimaat | Adriaansens, Jetten, Vijlbrief
Als het aan het kabinet ligt, wordt uiterlijk 1 juli 2023 de Wet klimaatfonds van kracht. Op grond daarvan kan Rutte IV volgend jaar al de nodige waterstofprojecten opschalen en het aantal windparken op de Noordzee verder uitbreiden.
Bedrijven die aardgas winnen in Nederland gaan over dat deel van de omzet dat is behaald door de extreem hoge gasprijs, extra belasting betalen. In 2023 en 2024 moet dat in totaal 2,8 miljard euro opbrengen.
Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Kuipers, Helder, Van Ooijen
In 2023 wordt er 6 miljard euro meer uitgegeven aan de zorg dan in 2022. Daarmee stijgen de zorguitgaven naar een bedrag van ruim 105 miljard euro.
Het kabinet verwacht in 2023 een stijging van de premie van de basisverzekering met ongeveer 11 euro per maand. Hiermee komt de zorgpremie in totaal op ongeveer 137 euro per maand. Het eigen risico blijft bevroren op 385 euro per jaar.
Tot ongenoegen van de oppositie bezuinigt het kabinet volgend jaar 300 miljoen op de uitgaven voor wijkverpleegkunde, terwijl ziekenhuizen er 1,2 miljard bij krijgen.
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit | Schouten (a.i.), Van der Wal
In 2023 is op de LNV-begroting 340 miljoen euro gereserveerd voor het verder verduurzamen van de veehouderij en het verminderen van stikstofneerslag door middel van diverse vrijwillige opkoopregelingen.
Voor technische innovatie stelt LNV in 2023 delen van de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv) open. Komend jaar is daarvoor 29 miljoen euro voor gereserveerd.
Het kabinet wil de visserij „toekomstbestendig” maken. Van de in totaal 444 miljoen is volgend jaar 181 miljoen beschikbaar om tot „een kleinere, duurzamere en meer diverse vloot” te komen.
Infrastructuur en Waterstaat | Harbers, Heijnen
Minister Harbers investeert komend jaar 25 miljoen extra in meer veiligheid op N-wegen die onder het Rijk vallen. Op N-wegen vallen relatief veel dodelijke verkeersslachtoffers. Tot en met 2026 loopt het bedrag om deze wegen veiliger te maken op tot een totaal van 200 miljoen euro. De bewindsman wil het geld onder meer gebruiken om bermen te verbeteren.
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap | Dijkgraaf, Wiersma, Uslu
In 2023 gaat de beurs voor uitwonende studenten op mbo, hbo en universiteit voor de duur van een jaar omhoog met 165 euro per maand. Het geld is bedoeld als compensatie voor de hoge inflatie en de hoge energieprijzen. Het geld komt boven op de aangekondigde terugkeer van de basisbeurs in het studiejaar 2023/2024. De eenmalige inflatiecorrectie kost 500 miljoen euro.
Minister Dijkgraaf van Onderwijs trekt ook 500 miljoen euro extra uit om het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek een extra impuls te geven.
Buitenlandse Zaken | Hoekstra, Schreinemacher
Het kabinet trekt 134 miljoen euro extra uit voor het beter combineren van hulp en handel in het buitenland. Het jaarlijkse totaalbedrag komt op 518 miljoen.
Het budget voor humanitaire hulp stijgt in 2023 met 184 miljoen tot een totaal van 520 miljoen per jaar.
Voor het verbeteren van mensenrechten in de wereld trekt het kabinet vanaf 2023 jaarlijks 4 miljoen extra uit.
Defensie | Ollongren, Van der Maat
Het Defensiebudget bedraagt komend jaar 1,66 procent van het bruto binnenlands product, tegenover 1,47 procent in 2022.
Het vooruitzicht is dat Nederland in 2024-2025 de NAVO-norm van 2 procent haalt.