Binnenland
Jeugd wordt opnieuw vergeten door regering, vindt Jeugdzorg

Jeugdzorg Nederland is teleurgesteld over de plannen die het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd. „In de troonrede en miljoenennota wordt de Nederlandse jeugd opnieuw vergeten”, vindt de branchevereniging voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Volgens de organisatie krijgen gemeenten alleen volgend jaar wat extra geld, maar „dat wil niet zeggen dat het ook bij de jeugdzorg terechtkomt”.

ANP

De voorzitter van Jeugdzorg Nederland, Hans Spigt, zegt in een verklaring dat het kabinet oplossingen voor zich uitschuift. „Daarvoor wordt verwezen naar de Hervormingsagenda Jeugd, die er nog steeds niet is en ook niet alles op gaat lossen. De problemen worden ondertussen alleen maar groter.” Hij wijst erop dat het Rijk 374 miljoen euro minder uitkeert aan gemeenten.

Spigt roept het kabinet om snel maatregelen te nemen die de jeugdzorg verbeteren. „Niet oneindig polderen, maar concrete maatregelen en vooral snelle uitvoering. Het water staat ons aan de lippen. Jongeren en gezinnen staan in de kou.”

FNV Jeugdzorg is „verbaasd en teleurgesteld” en deelt de kritiek van Jeugdzorg Nederland. „Slechts incidentele gelden voor 2023 staan benoemd. Dat geld is voor gemeenten. Of en hoe dat bij de jeugdzorg terecht gaat komen, blijft eveneens een groot vraagteken”, meldt de vakbond. „De urgentie lijkt nog steeds niet doorgedrongen, ook al schreeuwt de hele sector, inclusief inspecties, inmiddels moord en brand.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer