EconomieEnergiecrisis

Kabinet en energiebedrijven bereiken akkoord over prijsplafond

Het kabinet heeft op de vooravond van Prinsjesdag een akkoord bereikt met de energieleveranciers. Voor de komende winter geldt een prijsplafond, waardoor de energienota voor huishoudens voor een groot deel begrensd wordt.

Redactie politiek
19 September 2022 18:28Gewijzigd op 20 September 2022 10:55
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Haagse ingewijden meldden maandagavond tegenover persbureau ANP dat de betrokken ministers en vertegenwoordigers van energiebedrijven overeenstemming bereikten.

Voor een gemiddeld gas- en elektriciteitsgebruik geldt een maximumprijs die energieleveranciers in rekening mogen brengen. Een huishouden dat meer gas en stroom afneemt dan het gemiddelde gebruik betaalt over dat deel de marktprijs. De gedachte daarachter is dat zodoende de hoge energieprijs voor veelgebruikers een prikkel blijft om energiebesparende maatregelen te nemen.

Het kabinet zal het prijsplafondakkoord officieel dinsdag –Prinsjesdag– presenteren. Op dat moment staan ook de details van de regeling vast; onder meer het consumptieniveau dat geldt als het gemiddelde gas- en elektriciteitsverbruik.

De verwachting is dat dit rond de 1200 kuub gas en 2500 kilowattuur stroom per jaar zal zijn. Het zou ook richting de respectievelijk 1500 en 3300 kunnen gaan, zoals de Tweede Kamerfracties van PvdA en GroenLinks eerder deze maand voorstelden.

Januari

Het prijsplafond zal naar verwachting worden gebaseerd op de energieprijzen van januari dit jaar. Toen Poetin in februari Oekraïne binnenviel, zijn de energiekosten in rap tempo toegenomen.
De maatregel zal nog dit jaar effect hebben. Het prijsplafond gaat per 1 januari in, maar in aanloop naar die datum zullen energieleveranciers het voorschotbedrag voor de maanden november en december verlagen.

Minister Kaag (Financiën) waarschuwde eerder al dat het niet goedkoop is om vanuit de overheid deels de energierekening van huishoudens over te nemen. Met het prijsplafond zou een bedrag van tussen de zes en tien miljard euro gemoeid zijn. Een substantieel deel hiervan wordt opgebracht door de voorgenomen verlaging van de energiebelasting te schrappen; een maatregel waartoe het kabinet eerder heeft besloten.

Linkse oppositie

Het kabinet komt met het prijsplafond tegemoet aan PvdA en GroenLinks. De linkse oppositiepartijen kwamen een kleine twee weken geleden met dit voorstel op de proppen. Zij wilden daarmee duidelijk maken dat het kabinet extra maatregelen moet nemen die nog in de laatste maanden van dit jaar effect zouden sorteren voor huishoudens.

Alle maatregelen uit het eerder gelekte steunpakket gaan per 1 januari volgend jaar in. Het kabinet besloot onlangs onder meer om vanaf dan het minimumloon, inclusief de daaraan gekoppelde uitkeringen, met tien procent te verhogen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer