Kroonbede focust dit jaar op relatie overheid en samenleving
De jaarlijkse Kroonbede richt zich dit keer op de (soms gespannen) relatie tussen overheid en samenleving. „Een basaal thema”, zegt organisator ds. M. Groen, christelijk gereformeerd predikant in Den Haag.
Wat beoogt deze bijeenkomst in de Hofstad, die sinds 2000 jaarlijks, een week voor Prinsjesdag, wordt gehouden?
„Het is een gebedsdienst, waarin we als christenen enerzijds onze dankbaarheid tonen voor het feit dat het mogelijk is vrijuit voor de landelijke overheid te bidden, en dat in de directe nabijheid van de regeringsgebouwen. En waarin we anderzijds de Heere God aanroepen en om zijn hulp vragen voor die overheid. Zo brengen we –dit jaar weer in de Waalse Kerk– de Bijbelse opdracht in praktijk om te bidden voor allen die in hoogheid zijn gezeten.”
Hoe kwam u bij het thema ”overheid en samenleving”?
„We leven in een tijd van crises: de oorlog in Oekraïne, pandemieën, klimaat en milieu. Onze overheid moet die allemaal managen en tegelijk de relatie met de samenleving goed houden. Daarom dachten we als organiserend comité, waarin vertegenwoordigers van allerlei Haagse kerken zitten: laten we nu maar eens een heel basaal thema kiezen, te weten de soms best gespannen relatie tussen overheid en samenleving.”
Wat gebeurt er dinsdagavond?
„Er zijn lezingen van SGP-Kamerlid Chris Stoffer en van prof. dr. Gerard den Hertog, emeritus hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Voorgangers uit Haagse kerken verzorgen de dienst van gebeden: Beppie Wessels-Schuurman van de Havenkerk, Sam Nanhu van Morgenstond Scheveningen en Marcel van Dam van Kleur-kerk. Diverse musici begeleiden de dienst.”
Hoeveel mensen komen er gewoonlijk en uit welke gremia?
„Dat verschilt sterk. Soms honderdvijftig, soms heel wat meer. We hebben weleens ruim vijfhonderd aanwezigen gehad; toen verzorgde de populaire band Sela de muziek. En net als het organiserend comité komen de bezoekers uit allerlei kerken, van reformatorisch tot evangelisch. Na de dienst is er gelegenheid onder het genot van een drankje nog wat na te praten. De reacties van mensen zijn dan vaak erg positief. Zo van: Mooi dat dit in ons land op deze wijze kan.”
U bidt voor overheid en regering. Krijgt u van die kant weleens reacties?
„Ook van de aanwezige politici krijgen we altijd positieve reacties: ze zijn dankbaar dat de Kroonbede voor en met hen gehouden wordt. Er zijn altijd wel enkele Kamerleden en senatoren aanwezig en ook leden van de plaatselijke overheid. Voornamelijk van de drie christelijke partijen, maar ook wel van seculiere partijen. Een enkele keer hebben die zelfs, vanuit hun christelijke achtergrond, in de dienst gesproken. Zoals VVD’er Pieter Duisenberg of SP’er Tjitske Siderius. Maar dat is tamelijk uitzonderlijk.”
ds. M. Groen van Nationaal Comité Kroonbede over de Kroonbede dinsdagavond in Den Haag