Buitenland
Leraar Ierse school in cel na kwestie rond transleerling

Enoch Burke, leraar op een middelbare school in Ierland, ligt overhoop met de schoolleiding omdat hij weigert een leerling die een transitie ondergaat met ”hen” aan te spreken. Burke legde een bevel om daarom van school weg te blijven naast zich neer en is vervolgens opgepakt.

Redactie buitenland

Het hof in Dublin besloot woensdag dat Burke nog zeker een week vast moet blijven zitten om te voorkomen dat hij zich op school meldt.

Zijn werkgever, de aan de Kerk van Ierland verbonden Wilson’s Hospital School in County Westmeath, stuurde Burke in juni op betaald verlof omdat hij zich niet wilde voegen in het schoolbesluit om een leerling voortaan met ”hen” aan te spreken in plaats van met ”hij”. Burke verscheen vervolgens echter toch op school. Daarop kwam de zaak bij het hof te liggen.

De advocaat van de school benadrukt dat het juridische geschil niet draait om Burkes standpunten rond transgenderisme, maar over zijn weigering zich te voegen in de disciplinaire maatregelen. Het betaalde verlof zou duren tot de uitkomst van het interne disciplinaire proces op school. Burke stelt dat het voor hem om een gewetenszaak gaat en een kwestie is van geloof. „Het is waanzin dat ik van deze rechtszaal naar een gevangenis word geleid, maar ik zal mijn christelijke overtuiging niet opgeven”, zei Burke woensdag.

De zaak komt binnen een week terug bij de rechter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer