Recept: crackers
Deze zomer maakte ik opnieuw kennis met het traditionele Engelse ontbijt. Dat komt neer op een groot bord met gebraden worstjes, witte bonen in tomatensaus, gebakken spek, ei, gegrilde tomaat, gefrituurde aardappelkoekjes, gebakken champignons en black pudding (een soort bloedworst). We waren in Schotland: als extra een portie haggis (een traditioneel gerecht op basis van schapeningewanden) was daar ook mogelijk.
Best een interessante ervaring, zo’n zwaar ”cooked breakfast”. Je kunt er uren mee vooruit. Maar ik dacht stiekem ook: ieder zijn meug. En was bij thuiskomst blij met volkorenbrood als ontbijt.
Het is wel een hoop werk, zo’n dampend bord vol voedsel in de morgen. Daar steken de inspanningen die wij ons voor het ontbijt getroosten mager bij af. Een ei koken is al heel wat. Geïnspireerd door mijn Engelse ervaringen bedacht ik dat ik weleens kon proberen om crackers te bakken. Ik heb een voorliefde voor die krokante droge rechthoekjes. Ze zelf bakken blijkt verrassend eenvoudig. En je hoeft er niet ’s morgens vroeg je bed voor uit.
Crackers kun je maken met allerlei soorten meel, pitten en zaden. Ik koos een koolhydraatarme versie, vooral uit nieuwsgierigheid. Hoe zou dat smaken: een cracker met lijnzaad? Nou, gewoon heel lekker.
Ingrediënten (voor ca. 20 stuks)
65 g gebroken lijnzaad, 70 g zonnebloempitten, 75 g pompoenpitten, 20 g amandelmeel, flinke snuf zout, 150 ml water.
Bereiding
1. Hak of maal ongeveer een derde van de pitten en zaden tot grof meel, bijvoorbeeld in een keukenmachine of in het hakmolentje van de staafmixer.
2. Doe dit meel in een kom. Voeg de rest van de pitten en zaden en het amandelmeel toe. Doe er een snuf zout bij. Giet het water erbij en roer alles door elkaar tot een grove brij. Laat dit deeg een kwartiertje staan zodat het water goed wordt opgenomen en de massa wat meer samenhang krijgt.
3. Zet een bakplaat klaar. Verwarm de oven voor op 150 tot 160 graden Celsius. De temperatuur is een beetje puzzelen: het is de bedoeling dat de crackers droog en krokant worden, maar niet te donker. Omdat een heteluchtoven altijd wat heter bakt, stelde ik de oven in eerste instantie in op 145 graden Celsius. De crackers bleven toen lang zacht en bleek. Daarom koos ik bij een volgende poging voor 150 graden Celsius, met het gewenste resultaat.
4. Schep het deeg op een vel bakpapier. Leg er een ander vel bakpapier bovenop en druk het deeg met de hand zo goed mogelijk plat. Gebruik daarna een deegroller om het deeg verder uit te rollen tot een lap die het formaat heeft van de bakplaat. Snijd het deeg met een groot mes in 20 rechthoekige stukken van gelijke grootte.
5. Leg het onderste vel bakpapier inclusief stukken deeg op de bakplaat. Bak de crackers 15 minuten en keer ze dan voorzichtig om. Bak ze daarna nog eens 10 tot 15 minuten tot ze gaar en krokant zijn. Hoe dunner de crackers, hoe sneller het gaat.
6. Laat de crackers afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.