BuitenlandMidden-Oosten

Oorlog tussen Israël en Libanon is reëel

Er zijn van die weken dat er simpelweg teveel gebeurt in het Midden-Oosten. Hamas executeert burgers, in Irak loopt de spanning tussen sjiitische partijen hoog op en de nucleaire deal met Iran loopt opnieuw vertraging op. Allemaal onderwerpen die vragen om context.

Jacob Hoekman
5 September 2022 20:52
VN-soldaten aan de Libanese grens. beeld AFP, Mahmud Zayyat
VN-soldaten aan de Libanese grens. beeld AFP, Mahmud Zayyat

Toch kies ik voor iets anders, en dat is Libanon. Dat dit land pijlsnel in verval aan het raken is, mag inmiddels wel als bekend worden verondersteld. De Libanese lira, die jarenlang aan de dollar zat vastgeklonken op een koers van 1 Amerikaanse dollar tegen 1500 Libanese lira, is in een vrije val geraakt. Vandaag de dag is 1 dollar hetzelfde als zo’n 33.000 Libanese lira. Dat betekent dat het spaargeld van de Libanezen 22 keer minder waard is geworden.

Het land zit dan ook in een nationale depressie. Ik merk dat op dit moment zelf, nu ik in Libanon ben en met veel mensen spreek. „We leven nog”, geven mensen soms als antwoord op de vraag hoe het met hen gaat. Veel hoop straalt er niet meer vanaf.

Middenin die penibele situatie dreigt een nieuw en potentieel nog veel groter probleem, en dat is oorlog met Israël. Wat is het geval? Voor de kust van Israël en Libanon, in de Middellandse Zee, liggen enorme gasvelden te wachten op exploitatie. Dit zijn de zogenaamde Karish- en Qana-gasvelden. Israël staat klaar om hier te gaan boren en het gas vervolgens naar Europa te verschepen – hetzelfde Europa dat door de oorlog in Oekraïne hard op zoek is naar nieuwe gasleveranciers.

Maar Israël en Libanon zijn het niet eens over waar de zeegrens tussen de twee landen ligt en wie dus recht heeft op welk deel van de taart. Dat is overigens niet nieuw; er zijn al tien jaar onderhandelingen aan de gang om dit dispuut op te lossen. Nu echter lopen de spanningen hoog op. Sinds de oorlog tussen beide landen in 2006 is het risico van een nieuw gewapend treffen niet zo hoog geweest.

Hassan Nasrallah, de leider van het oppermachtige Hezbollah, heeft Israël gewaarschuwd voor een militaire aanval als dat land de plannen doorzet om begin deze maand te gaan boren in de betwiste gebieden. Strijders van Hezbollah marcheren langs de grenshekken met Israël, op een enkele meter afstand van Israëlische troepen. Israël op zijn beurt heeft oefeningen langs de grens aangekondigd.

Het lijkt er sterk op dat Hezbollah niet bluft en dat dit paramilitaire leger inderdaad gaat aanvallen als Israël doorzet. Israël zit niet te wachten op een gewapend conflict, want Hezbollah is tot de tanden toe bewapend. Israël mag militair dan wel sterker zijn, maar een nieuwe oorlog brengt gasboringen zeker niet dichterbij.

Israëlische concessies liggen dus voor de hand en de laatste berichten lijken erop te wijzen dat Israël voorlopig afziet van boren in de omstreden gebieden. De komende weken zal duidelijk moeten worden of er inderdaad een akkoord gesloten gaat worden tussen de twee kemphanen. Zo niet, dan moet de regio ernstig rekening houden met een nieuwe oorlog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer