BinnenlandGendertwijfel

Posters Gendertwijfel beklad, eerste klachten ingediend

Het verzet tegen de posters van de campagne Gendertwijfel zwelt aan. De bushokjesreclame is op diverse plaatsen beklad en bij reclamewaakhond RCC druppelen de eerste klachten binnen.

1 September 2022 10:57
De tekst op posters in Utrecht is onleesbaar gemaakt. beeld Twitter, 161Trojan030
De tekst op posters in Utrecht is onleesbaar gemaakt. beeld Twitter, 161Trojan030

De posters, die in 150 abri’s hangen, spreken zich uit tegen de Transgenderwet die binnenkort in de Tweede Kamer wordt behandeld. Achter de campagne zit een breed scala aan critici, onder wie artsen, theologen en journalisten.

Op foto’s die rondgaan op Twitter is te zien hoe de tekst van een aantal posters onleesbaar is gemaakt. Ook gaat op het sociale-
mediaplatform een kaartje rond met locaties waar de posters hangen. Mensen worden opgeroepen te melden als ze het reclamemateriaal tegenkomen. Volgens de feministische Stichting Voorzij, een van de initiatiefnemers van de posters, gaat het om een oproep tot vandalisme.

Haat

Bij de Reclame Code Commissie (RCC) zijn tot nu toe vijftien klachten ingediend tegen de campagne Gendertwijfel, laat een woordvoerder weten. Eén daarvan is afkomstig van de Regenboog Alliantie Gouda, een plaatselijke belangenvereniging voor lhbti’ers. „Wij vinden deze campagne misleidend, onnodig en gevaarlijk, omdat die aanzet tot discriminatie”, zegt voorzitter Mart van de Kamp tegen Omroep West.

Op sociale media klinken meer boze reacties. Ook roepen mensen JCDecaux, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de buitenreclame, ter verantwoording: „Weten jullie dat dit soort campagnes haat tegen transpersonen oproept?” In een reactie stelt het bureau dat de reclame „inderdaad niet wenselijk” is. „Wij zullen zeker actie ondernemen en uitzoeken hoe dit erdoorheen is gekomen.” Welke actie ondernomen wordt, is onduidelijk. Een woordvoerder van het bureau was donderdagmorgen niet bereikbaar voor een toelichting.

Vragen gemeentebestuur

De PvdA-fractie in Gouda roept het gemeentebestuur op om de „transfobe” posters te verwijderen. De partij vraagt het college van burgemeester en wethouders welke acties het wil ondernemen om deze reclame te weren „in verband met het schenden van mensenrechten.”

De partij vindt dat de posters een „negatief en ongewenst effect” hebben op inwoners en bezoekers van de stad. „Het gaat hier immers om duidelijk discriminerende posters”, schrijft raadslid Sophie Heesen op Facebook. Volgens haar moet het gemeentebestuur openlijk afstand nemen van dergelijke uitingen. „Wij kiezen voor een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn en het niet uitmaakt wat je geslacht, geaardheid of geloof is.”

In reactie op de discussie vraagt de Goudse wethouder Thierry van Vugt (D66) mensen om een melding te doen bij de RCC, zodat die de casus inhoudelijk kan beoordelen. „Net zoals bij de eerdere discussie over Second Love-reclames volgen wij in deze het inhoudelijk oordeel van de @StReclameCode.”

Ook in Tilburg dienden PvdA en D66 vragen over de campagne in bij het college. De partijen vinden dat de poster „niet past bij het uitgangspunt van onze gemeente dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en hiervoor uit moet kunnen komen.” Ze willen weten of het gemeentebestuur bereid is via informatie- en campagneactiviteiten „extra uit te dragen dat in Tilburg iedereen zichzelf kan zijn.” Ook vragen ze om een herziening van het reclamebeleid van de gemeente, en een debat over welke uitingen wenselijk zijn in de openenbare ruimte.

De campagne kan „bij de toch al kwetsbare groep van personen die met hun geslachtsidentiteit worstelen hard aankomen. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar kent ook beperkingen daar waar het de vrijheid van anderen raakt”, stellen de raadsleden Stefan Jansen en Beppie Smit. „De vrijheid om te kunnen zijn wie je bent is een groot goed en dient beschermd te worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Transgenderwet

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer