Binnenlandjugendstil

Zwierige gevel aan Haagse laan

Laan van Meerdervoort, ter hoogte van de Archimedesstraat. Het herenhuis op nummer 215 wordt medio 2021 door een makelaar aangeprezen als „absolute blikvanger” en een pand met „de mooiste art-nouveaugevel van Den Haag.” Dat is niet bezijden de waarheid. Het huis is gebouwd in 1900, zoals een jaartalsteen in de zijgevel vermeldt. De art nouveau of jugendstil is op de top van zijn populariteit als in Den Haag een nieuwe wijk verrijst: Duinoord.

19 August 2022 19:57
Laan van Meerdervoort 215 in Den Haag heeft volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een „buitengewoon rijke architectuur” in art-nouveaustijl. beeld RD, Anton Dommerholt
Laan van Meerdervoort 215 in Den Haag heeft volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een „buitengewoon rijke architectuur” in art-nouveaustijl. beeld RD, Anton Dommerholt

De woning is ontworpen door Jan Olthuis (1851-1921). De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed noemt het pand „van grote kunsthistorische waarde” vanwege de „buitengewoon rijke architectuur” in art-nouveaustijl, die anno 2022 nog bijna volledig intact is. Ook de aangrenzende huizen zijn ontworpen door Olthuis, volgens Monumentenzorg Den Haag. Die typeert de natuurstenen gevel van nummer 215 als „een van de meest zuivere voorbeelden van de uitbundige Belgisch-Franse art nouveau in Den Haag.”

Anders dan de neostijlen grijpt jugendstil niet terug op bijvoorbeeld de gotiek of de klassieke beschaving. De jugendstil wil oorspronkelijk zijn. Kenmerkend voor de stijl zijn de sierlijke lijnen, geïnspireerd op de natuur. Ze worden vaak gecombineerd met motieven van planten en bloemen. Laan van Meerdervoort 215 is rijk voorzien van deze zwierige lijnen.

Opvallend is de zweepslag: een vloeiende lijn met een plotselinge golf of krul aan het eind. De versieringen zijn door de Gelderse beeldhouwer Johan Wilhelm Bijmolt gehouwen uit witgrijze kalkzandsteen. In de elegante glas-in-loodvensters zijn bloemmotieven te zien. Vanwege de slingerende lijnen wordt jugendstil ook wel spottend vermicelli-, spaghetti- of kronkelstijl genoemd. Het flamboyante is niet aan ieder besteed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer