Orderboek puilt uit bij metaalconserveerder Hop
Hij begon in 1997 een eenmanszaak; inmiddels heeft Jan Hop (48) meer dan honderd werknemers om zich heen. Hoe heeft zijn bedrijf, Hop Metaalconservering, zich ontwikkeld tot een grote speler in de metaalbranche?
Als Hop in Uddel begint met het verkopen van straatlantaarns en brievenbussen, heeft hij nog geen idee welke groei zijn bedrijf te wachten staat. Enkele jaren daarna, in 1999, gaat hij hekwerken produceren. „We reden op en neer om die elders te laten verzinken en te poedercoaten”, blikt Hop terug.
Zijn bedrijf groeit snel en verhuist daarom in 2005 naar Barneveld. Na verloop van tijd gaat hij zelf metaal verzinken en poedercoaten. „Onze groei zette zich sindsdien nog sneller voort”, vertelt Hop. „Veel partijen zochten een betrouwbare metaalconserveerder.”
Het conserveren van metaal –het aanbrengen van een beschermlaag– heeft Hop tot de specialiteit van zijn bedrijf gemaakt. Bij verzinken worden metalen ondergedompeld in vloeibaar zink, waardoor er een duurzame buitenlaag ontstaat. „Zo voorkom je roestvorming”, licht Hop toe. „Mits goed onderhouden gaat het materiaal dan zeker 25 jaar mee.”
Bij poedercoating wordt er een poederlaag in een kleur op het metaal aangebracht. „Dat is in de eerste plaats esthetisch, maar er wordt ook een extra beschermlaag aangebracht”, zegt Hop. „Als de metalen constructie voor inpandig gebruik is bestemd, is verzinken veelal niet nodig.”
Laadstation
Hop heeft een breed scala aan klanten, waaronder uit de agrarische sector, woningbouw en utiliteitsbouw. „We bewerken grote constructies voor bijvoorbeeld distributiecentra van PostNL en DHL.”
Een andere bekende klant is Fastned, de uitbater van snellaadpunten voor elektrische auto’s. Hop: „We verzinken de overkapping van de laadstations en poedercoaten die vervolgens in antraciet.”
Klanten kunnen met elke metalen constructie bij het bedrijf terecht, verzekert de metaalbewerker. „In onze locatie in Veenendaal kunnen we constructies tot wel 25 meter lang verzinken of poedercoaten. Daarbij hebben we vijf productielijnen, dus ook qua capaciteit kunnen we veel aan.”
De ongekend hoge inflatie gaat ook het bedrijf van Hop niet voorbij. Hij heeft daarom ook de prijzen voor zijn klanten moeten verhogen. Dat heeft er niet voor gezorgd dat hij minder orders binnenkrijgt. Integendeel, verwerkte het bedrijf vorig jaar nog tussen de 900 en 1000 ton metaal per week, dit jaar ligt het volume tussen de 1200 en 1500 ton, vertelt hij.
Hop ziet een opmerkelijke ontwikkeling: de productieplanning staat voor het komende halfjaar vrijwel helemaal vol. Dat gebeurt eigenlijk nooit. Hij heeft zelfs al grote opdrachten –zoals voor een tapijtfabriek– voor 2023 in de agenda staan. Hop: „Het zijn onzekere tijden, klanten proberen zo veel mogelijk vast te zetten.”
Russisch gas
Bij veel metaalbedrijven lopen de gas- en energiecontracten de komende maanden af. Die moeten tegen torenhoge tarieven nieuwe overeenkomsten afsluiten. Ook Hop zal daar niet aan ontkomen; hij houdt daarom de situatie rond het Russische gas nauwlettend in de gaten. „Laat het helder zijn: zonder gas kunnen wij niet draaien.”
Hop bekijkt de situatie zo nuchter mogelijk. Hij verwacht niet dat de industrie in Nederland verplicht gas moet besparen door de productie af te schalen. „Zo erg als in Duitsland zal het hier niet gauw worden.”
Ondertussen zit de ondernemer niet stil. Zo heeft hij in Barneveld nabijgelegen bedrijfsgrond gekocht om de locatie in Veenendaal naar Barneveld te verhuizen. „Onze logistiek wordt zo veel efficiënter. Onze chauffeurs halen de metalen constructies namelijk bij de klant op en brengen die na bewerking ook weer terug.”
Hoewel hij zich realiseert dat niet alles in zijn handen ligt, kijkt Hop ook verder in de toekomst. Zijn dochter Geeske (20 jaar) en zonen Gert-Jan (18 jaar ) en Wilbert (16 jaar) zijn inmiddels ook actief in de onderneming. „Zo bouwen we aan een hecht familiebedrijf.”