Historische zomer in top vijf van meest droge jaren sinds 1906
De natuur put uit haar reserves, wrakken onder water worden waarneembaar en woonboten doen denken aan vissen op het droge.
Het jaar 2022 staat nu al in de top vijf van droogste jaren sinds 1906. Mogelijk dat het dit weekend zelfs naar de derde plaats stijgt. Als er ook de aankomende dagen geen regen valt, loopt het neerslagtekort verder op tot zo’n 270 millimeter.
Uit cijfers van de nieuwe droogtemonitor, die dinsdag werd gepubliceerd door de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCM), blijkt dat de afvoer van rivierwater in de Maas de laatste dagen erg snel is gedaald, tot zo’n 25 kubieke meter water per seconde. De Maas is tot nu toe nog de enige rivier in Nederland waar scheepvaart geen hinder ondervindt van het lage waterpeil.
Volgens Rijkswaterstaat zakt de Rijn mogelijk een dezer dagen naar circa 6,60 meter boven NAP. Dat zou lager zijn dan de tot nog toe laagste stand uit 2018. Toen stond de Rijn op 25 augustus op 6,87 meter boven NAP.
Uit de droogtemonitor komt ook naar voren dat bossen en heidevelden op hoge zandgronden in Nederland er erg slecht voor staan. Grondwaterstanden zijn in die gebieden al onder een kritische grens gezakt. Bomen kunnen daardoor geen vocht opnemen. Net als in het droge jaar 2018 verliezen bepaalde bomen al hun bladeren en gaan vervroegd in herfststand.
Ook heidevelden verdorren in snel tempo. In Zeeland lijkt de tweede leg van de kustbroedvogels te mislukken door de droogte.
In die provincie brak dinsdagmiddag ook een grote brand uit in het duingebied bij Brouwersdam. Bewoners van het nabijgelegen vakantiepark werden opgevangen in een sporthal. De brandweer rukte groots uit vanwege de droogte en het risico op uitbreiding. Ook een blushelikopter van Defensie hielp mee met blussen.
Om dieren in nood te helpen, worden verschillende „crisismaatregelen” genomen door onder anderen Natuurmonumenten en waterschappen Zo worden vissen en amfibieën uit drooggevallen beken gehaald en elders uitgezet. Een andere noodmaatregel is om grondwater op te pompen om beken mee te kunnen vullen.
Ten slotte is er paniek in de polder. Boeren vrezen voor een veel lagere oogst van aardappelen, suikerbieten en uien door de aanhoudende droogte. Zeeland staat er het slechtst voor.