Boer in Harmelen maakt koosjere kaas voor Mouwes
Het assortiment van Mouwes kun je moeilijk buitenlands noemen. Gevulde koeken, kaas, tomatensaus of gehakt: het zijn etenswaren die je in elke supermarkt tegenkomt.
Mouwes Koshere Delicatessen lijkt in deze serie een vreemde eend in de bijt. Nederland heeft al eeuwen een Joodse gemeenschap en ook de levensmiddelenwinkel zelf, gevestigd in de wijk Buitenveldert in Amsterdam Zuid, heeft een geschiedenis van meer dan tweehonderd jaar.
Alle producten die eigenaar Michiel Cornelissen verkoopt, zijn koosjer: ze voldoen aan de spijswetten en mogen daarom door Joden gegeten worden. Een beetje buitenlands is de winkel toch, want veel waren komen van elders. Vooral de Verenigde Staten blijken hofleverancier. Neem de flessen worcestershire sauce van het bekende merk Heinz, de potjes yellow mustard van Lieber’s of de tubes tomato paste van Tuscanini. En de pindakaas van Skippy niet te vergeten.
Cornelissen: „In Amerika wonen miljoenen Joden. Fabrikanten willen die groep consumenten meteen meepakken en zorgen dat hun producten aan de voorschriften voldoen. Daardoor kun je er veel koosjere producten in de reguliere supermarkt kopen.”
Andere producten haalt Cornelissen uit Europese landen. De King David wijnen komen uiteraard uit Israël, net als de blikken olijven. Kaas komt uit Nederland. „Onze meikaas wordt speciaal voor ons gemaakt door een boer uit Harmelen”, vertelt de winkelier. Een traditionele Joodse lekkernij is de Amsterdamse bolus: een amandelgebakje, met of zonder gember.
De meeste klanten zijn Joods. Soms komt een moslim langs, die er zeker van wil zijn dat het eten aan de regels van de Koran voldoet. „Koosjer is altijd halal”, verklaart Cornelissen, „andersom geldt dat niet.”
Serie Vleugje buitenland
Dit is het vijfde deel in een serie over winkels in Nederland met buitenlandse levensmiddelen.
Volgende week maandag deel zes: de Brits-Amerikaanse supermarkt.