Voedselpinpas geeft Rotterdammer gevoel van eigenwaarde terug
Mensen zelf voedsel laten kopen in een winkel naar keuze. Dat is het doel van de initiatiefnemers van Beter Eten. Stigmavrije voedselhulp noemen ze het.
Rotterdammers die normaal gesproken in de rij bij de voedselbank moeten wachten, kunnen dankzij een voor hen ontwikkelde betaalpas zelf hun boodschappen doen, legt Nico van Splunter (55) uit. Hij is mede-initiatiefnemer van Beter Eten. Daarnaast is hij coördinator van weggeefwinkel Yess! en wijkpastor en pionier in Rotterdam-West. Samen met de plaatselijke Jumbo, stichting Salaam, Victor Vitamientje, stichting Welmoede en Buyproxy B.V. en met steun van de gemeente begon hij in april een proef met de pinpas.
Hoe werkt de pas?
„Gebruikers krijgen een vast bedrag per week op de kaart. Een alleenstaande ontvangt 20 euro en een gezin maximaal 50 euro. Mensen kunnen het geld niet opnemen. De betaalkaart is bruikbaar in allerlei winkels en op de markt. Een week later vullen we het bedrag op de pas weer aan. Ze moeten na hun aankoop een foto van de kassabon uploaden in een app.”
Waarom moet de bon in de app komen?
„We willen controleren of het bedrag gebruikt wordt voor gezonde voedselproducten. Alcohol en sigaretten vergoeden we niet. We zien tot nu toe vrijwel geen misbruik van de pas. Van de 4000 bonnen zijn maar twee producten afgekeurd: blikjes bier en een plastic tas.”
Voor wie is de betaalkaart bedoeld?
„De afgelopen maanden hielpen we 120 gezinnen in Bospolder Tussendijken. Maar in deze multiculturele wijk wonen veel meer mensen in armoede. We willen het project graag voortzetten en uitbreiden naar 7500 gebruikers. Daarvoor hebben we steun nodig van fondsen en retailers.”
Wat betekent de pas voor mensen?
„Gebruikers kunnen dankzij de kaart zelf hun boodschappen kiezen. Bij de voedselbank krijgen ze soms spullen die ze niet gebruiken. Het wachten bij de voedselbank doet ook iets met mensen. Sommigen schamen zich erg en raken daardoor hun gevoel van eigenwaarde kwijt. Door de betaalkaart kunnen ze volwaardiger meedoen in de maatschappij. De pas van Beter Eten lijkt op andere bankpassen, waardoor niemand hoeft te zien wie gebruik maakt van voedselsteun. Een gebruiker zei laatst tegen me: dankzij de pas voel ik me weer mens.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws