Onderwijs wil niet meer met overheid praten over herstelplan
Negen organisaties rond het onderwijs weigeren verder te praten met de overheid over plannen om de kwaliteit van de sector te verbeteren. Ze zijn boos over de verdere bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Daardoor wordt het onderwijs „in het hart geraakt”, zeggen ze donderdag in een gezamenlijke verklaring.
De onderwijsorganisaties zeggen dat honderdduizenden leerlingen, vooral op het vmbo en het praktijkonderwijs, minder leraren en minder huiswerkbegeleiding krijgen als de plannen doorgaan. Dat levert volgens de verklaring „onherstelbare schade” op.
De verklaring is ondertekend door de koepels voor basisscholen (PO-Raad) en middelbare scholen (VO-raad), de vereniging van schoolleiders AVS, vakbonden AOb en CNV, de organisatie voor vakleerkrachten FvOv, scholierenorganisatie LAKS en door ouderorganisaties Ouders & Onderwijs en Voor Werkende Ouders.
Staatssecretaris Mariëlle Paul (Onderwijs, VVD) zegt te balen dat de organisaties niet meer in gesprek willen over het herstellen van de kwaliteit van het basisonderwijs. Ze snapt wel dat „mensen uit het onderwijs boos zijn over de extra bezuinigingen”. „Het wordt een enorme opgave om die bezuinigingen te dragen en tegelijkertijd te werken aan de ambities uit het Hoofdlijnenakkoord over het onderwijs.”
Volgens Paul waren de gesprekken al vergevorderd. „Het plan zou op korte termijn voorgelegd kunnen worden aan de diverse achterbannen.” Ze zegt zich nog „te beraden over de ontstane situatie”.