Kerk & religie

Gg ’s-Gravenzande 75 jaar: een „hechte gemeenschap” in de Glazen Stad

Driekwart eeuw bestaat er een gereformeerde gemeente in ’s-Gravenzande. Van de cijfers moet de gemeente het niet hebben, en de groei is er ook uit. Maar dat is niet belangrijk: „De gemeente is hecht. En: de Heere werkt er, dat merken we elke keer.”

14 July 2022 15:29
De ouderlingen P. W. Lock (l.) en W. F. Bos. beeld RD, Anton Dommerholt
De ouderlingen P. W. Lock (l.) en W. F. Bos. beeld RD, Anton Dommerholt

Wie vanuit Rotterdam richting ’s-Gravenzande rijdt, ziet gelijk waarom het Westland ook wel de Glazen Stad heet. In de tuindersstreek aan de westelijke kust rijgen de rijen kassen zich aaneen.

En toch telt de gereformeerde gemeente (gg) in ’s-Gravenzande vrijwel geen tuinder, zegt ouderling P. W. Lock in de consistoriekamer van de Westerkerk. „Eentje, twee misschien.” Dat heeft alles te maken met de schaalvergroting, vult scriba ouderling W. F. Bos aan: „Vroeger hadden we wel veel tuinders, maar de vele kleine kasjes van toen zijn nu een paar grote bedrijven geworden.”

De gemeente ontstond uit onvrede over de prediking in de plaatselijke christelijke gereformeerde kerk. Een aantal leden maakte zich los en vormde een eigen gemeenschap, als onderdeel van de gg te ’s-Gravenhage, waar ds. P. Honkoop stond. „Ik zou ze nog weleens willen spreken over hun beweegredenen”, zegt Lock. „De Heere werkt door alles van mensen heen; onze gemeente is gezegend in al die jaren.”

18428719.JPG
’s-Gravenzande telt zo’n 270 doopleden. beeld RD, Anton Dommerholt

Op 30 juli 1947 werd de gg in ’s-Gravenzande geïnstitueerd – deze maand 75 jaar geleden dus. De consulent ds. H. Brons (Moerkapelle) besteedt in een dienst op 4 september aandacht aan het jubileum.

Herder

Twee predikanten dienden de gemeente, en beiden kwamen als kandidaat: ds. M. Golverdingen van 1979 tot 1984 en ds. J. van Rijswijk van 2009 tot 2013. „Ds. Golverdingen was een zeer begaafde man, met een evenwichtige prediking”, zegt Lock. „Hij kwam in een moeilijke tijd met veel verdeeldheid in de gemeente, daarin heeft hij een heel verbindende rol gespeeld. Ds. Van Rijswijk was als herder zeer betrokken in het pastoraat.”

De gemeente beroept vier keer per jaar. Bos: „Vlak voordat we kandidaat Van Rijswijk beriepen, zei een ouderling op kerkvisitatie: „Eigenlijk moeten jullie maar niet meer beroepen, dat komt financieel niet goed.” Toen nam de kandidaat het beroep aan en we stonden verwonderd dat we altijd een zeer volledig salaris konden geven. De gemeente wil ook langdurig schenken.” Lock: „Soms moet je weleens stoppen met rekenen.”

18428718.JPG
De gereformeerde gemeente in ’s-Gravenzande kerkt in de Westerkerk. beeld RD, Anton Dommerholt

Betrokken

De gemeente is „warm, betrokken, een hechte gemeenschap”, typeren beide ambtsdragers. Met regelmaat gaat een predikant voor. „We horen vaak terug dat ze het Woord hier makkelijk kwijt kunnen”, zegt Lock.

In de leesdiensten wordt meestal een catechismuspreek gelezen: nu van ds. C. Harinck, hierna is de verklaring van oud-predikant ds. Golverdingen aan de beurt.

Zes ambtsdragers geven leiding aan de gemeente: drie ouderlingen en drie diakenen. Het ledental van ’s-Gravenzande –ooit ruim 400– daalde in de laatste decennia langzaam maar gestaag tot nu zo’n 270. Jonge gezinnen trekken veelal weg en een huis is moeilijk te vinden. Bos: „We moeten nuchter zijn, het is hier geen Kesteren, waar je een nieuwe gemeente begint. Maar we hebben geen zorgen over de toekomst. De Heere gaat ook in ’s-Gravenzande met Zijn werk door, dat merken we iedere keer.”

Lock: „Door de jaren heen zijn veel mensen tot verandering gekomen; dat is toch het allerbelangrijkste van kerk-zijn. We mogen een stil vertrouwen hebben dat de Heere voor Zijn kerk zorgt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer