Duitsland stopt op 1 augustus met kopen Russische kolen
Duitsland stopt op 1 augustus volledig met het kopen van Russische steenkool en op 31 december met het kopen van Russische olie. Dat zei de Duitse onderminister van Financiën Jörg Kukies woensdag. „Over een paar weken zijn we van de Russische kolen af”, zei Kukies op het Sydney Energy Forum, dat georganiseerd wordt door onder meer de Australische regering en het Internationaal Energieagentschap. Rusland leverde volgens Kukies tot voor kort 40 procent van de Duitse kolen en 40 procent van de Duitse olie.
Kolen en olie van Rusland blijven betrekken is geen optie, zei Kukies. „Iedereen die de geschiedenis kent van de Druzhba-oliepijpleiding, die al een instrument was van het Sovjetimperium over Oost-Europa, weet dat het essentieel is je van die afhankelijkheid te bevrijden.”
De belangrijkste uitdaging die Kukies op energievlak ziet, is echter de gasvoorziening. Hij maakt zich grote zorgen over „de enorme leemte die zal ontstaan als de Europese Unie zich ontdoet van de 158 miljard kubieke meter gas per jaar die Rusland levert”, zei Kukies. Duitsland is volgens hem volop bezig met de ontwikkeling van importterminals voor vloeibaar aardgas (LNG) om die leemte in de gasvoorziening op te vullen. Hij benadrukte echter dat hoewel de VS en Qatar samen ongeveer 30 miljard kubieke meter gas in LNG-vorm aan Europa kunnen leveren, dat nog lang niet genoeg is. „We kunnen dit probleem niet zomaar wegdenken”, zei Kukies.
Brazilië slaat daarentegen een heel andere weg in dan Duitsland. Het Zuid-Amerikaanse land maakte dinsdag bekend zoveel diesel van Rusland te gaan kopen als mogelijk, ondanks de Russische inval in Oekraïne en de sancties die andere landen hebben uitgevaardigd. Eerder had de Braziliaanse president Jair Bolsonaro al verklaard dat een akkoord met Rusland bijna rond was. Hoge brandstofprijzen en inflatie zijn belangrijke economische uitdagingen voor Bolsonaro, die in oktober herkozen wil worden maar er in de peilingen niet goed voor staat.