Klimaatverandering, wat kunnen we er zélf tegen doen?
Via de media worden we bijna elke dag wel opgeroepen om onze verantwoordelijkheid te nemen om te voorkomen dat de aarde nog meer opwarmt. Wat zijn de feiten en wat kunnen we er echt aan doen?
Allereerst de feiten. Ja, de aarde warmt op, ijskappen en gletsjers smelten in hoog tempo en het klimaat verandert mede als gevolg van broeikasgassen. Klimaat is volgens de beschrijving van het weerinstituut KNMI het gemiddelde weer over een periode van dertig jaar en kan veranderen door natuurlijke en menselijke invloeden. Het klimaat is nooit constant.
Welk deel van de klimaatverandering is toe te schrijven aan menselijke activiteit is voer voor verhitte discussies. Er zijn diverse ijstijden geweest en er is een tijd geweest dat het mogelijk was om over land van Nederland naar Engeland te reizen. Door de stijging van de zeespiegel is dat nu onmogelijk.
Het tempo waarin de aarde nu opwarmt is niet te vergelijken met wat we denken te weten van wat er in het verre verleden is gebeurd. Tussen 1940 en 1975 was er wereldwijd sprake van een milde afkoeling en in de winter van 1963 reden er in ons land auto’s op het ijs. De activiteit van zonnevlekken is van grote invloed op ons klimaat.
In het boek ”Warme aarde, koel hoofd” van wetenschapsjournalist Simon Rozendaal is te lezen dat er nog veel onbeantwoorde vragen zijn over de invloed van menselijk handelen op het klimaat. Wel komt hij met een opmerkelijke conclusie: als er in het jaar 2100 wereldwijd 100 procent CO2-reductie is gerealiseerd, leidt dit tot 0,028 graad minder opwarming. In zijn boek staan diverse citaten van invloedrijke mensen die vinden dat je best mag overdrijven en angst mag zaaien om verregaande maatregelen door te drukken.
Kunnen we dan maar gewoon op de oude voet blijven consumeren? Nee, we moeten goede rentmeesters zijn en waar we kunnen onze verantwoordelijkheid nemen. Dat is gewoon een kwestie van doen en dat kan in kleine stappen. Wat we dagelijks gebruiken, bevat grondstoffen en het verpakkingsmateriaal wordt meestal weggegooid. Transport en productie kosten energie en leveren vervuiling op.
Voor levensmiddelen is het consumentenplatform ”fietsenvoormijneten” een mooie manier om zowel de lokale ondernemers te helpen en een ‘hap’ te nemen uit vervoerskilometers. Als u de mogelijkheid heeft om zelf groente of fruit te telen, dan geeft het veel voldoening als de oogst lukt. Dit kan zelfs in bakken op een balkon of terras en hoeft niet veel ruimte in te nemen.
Is een apparaat stuk, ga dan eens naar een repair café. Als u kleding, een meubelstuk of apparaat nodig heeft, kijk dan eens op internet of bij de kringloop. Een oproep op social media of een bezoekje aan de diverse digitale marktplaatsten levert vaak resultaat op. Er is zoveel beschikbaar dat nog in goede staat is, dat het niet nodig is om nieuw te kopen. Van elkaar lenen, zoals (tuin)gereedschap, is ook een goede manier om te consuminderen. Een oproepje op een buurtapp werkt doorgaans prima. Vele kleine beetjes helpen veel.
De auteur is energieadviseur