SGP Krimpenerwaard na kapactie: Wij drongen er bij raadslid Floor de Jong op aan om te blijven
Floor de Jong, de veehouder uit Bergambacht die vorige week tientallen knotwilgen kapte, stapt op als SGP-raadslid in de gemeente Krimpenerwaard.
Dat liet hij dinsdagavond de gemeenteraad weten. Nadat De Jong en enkele medestanders uit boosheid over de stikstofplannen van de overheid knotwilgen hadden omgezaagd, stak een storm van kritiek op. De boer betuigde spijt over zijn actie.
De Jong stelde woensdagmorgen desgevraagd dat de kapactie „de directe aanleiding” is voor zijn vertrek uit de raad. Daarnaast zegt hij het raadswerk niet meer te kunnen combineren met zijn werk als boer. De SGP zit in het college van Krimpenerwaard.
In de raadsvergadering kreeg De Jong dinsdagavond kritiek op zijn bomenkapactie. „Boosheid kan nooit een argument zijn om bomen kapot te maken. Zo’n actie kan absoluut niet”, stelde Ad Struijs van de raadsfractie Pro Krimpenerwaard. Hij stelde dat buurtbewoners die aangifte deden tegen Floor de Jong „het gevoel hadden dat ze daarom bedreigd werden.” Ook zei Struijs dat die bewoners zijn „tegengewerkt” door de politie.
SGP’er Floor de Jong zei tijdens de raadsvergadering dat het hem „echt spijt” dat de „gemoederen bij de buren hoog zijn opgelopen. Ik doe alles om de relatie met mijn buren goed te houden.”
De Jong zegt woensdag desgevraagd dat het met „98 van de 100” omwonenden „goed is of goed komt.” „Ik doe mijn best om zo min mogelijk overlast te veroorzaken.” Hij vindt het „jammer” dat enkele buurtbewoners aangifte tegen hem deden.
De Jong zette dinsdagavond uiteen dat hij voor zijn bomenkapactie is geïnspireerd door een vergelijkbare actie van boze boeren zo'n veertig jaar geleden. De agrariër wees zijn collega-raadsleden erop dat de stikstofplannen van de regering bij hem zijn „ingeslagen als een bom." Het kappen van bomen was bedoeld als een statement aan de overheid, zei het vertrekkende raadslid. „In de trant van: Overheid, word wakker!""
De agrariër kreeg dinsdagavond ook begripvolle reacties uit de raad. Zo zei Johan Slöetjes van de partij Lokaal op 1 dat De Jong wat hem betreft niet hoeft op te stappen. „Die knotwilgen waren zijn eigen bomen. Al had hij misschien beter een kippenhok kapot kunnen zagen. Laten we een beetje empathie tonen voor de boeren. Wat zij nu over zich heen krijgen, is niet niks.”
Ook SGP-fractievoorzitter Jan Verburg benadrukte dat zijn partijgenoot op zijn post had mogen blijven zitten. „We hebben druk op hem uitgeoefend om raadslid te blijven. Hij was als geen ander in staat op te komen voor de belangen van boeren en andere ondernemers. Hij liep de benen uit zijn lijf en is een voorbeeld voor ons.”
Waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene meldde dinsdagavond dat er onderzoek gaande is rond de bomenkapactie van De Jong en zijn medestanders. „We staan in contact met het openbaar ministerie en de politie. Daarbij is het de vraag of en op welke wijze regels zijn overtreden.” Ook de burgemeester zegt begrip te hebben voor de frustratie en „gevoelens van onvrede” onder de boeren over de stikstofplannen. Tegelijk neemt ze afstand van de kapactie.
Het vertrekkende SGP-raadslid is verbolgen dat hij afgelopen tijd is bekritiseerd vanwege het feit dat hij subsidie ontvangt, zo bleek tijdens de raadsvergadering. „In acht jaar tijd kregen we 400.000 euro aan Europese subsidie. Maar dan gaat het om 2 procent van onze omzet.” De Jong zegt het vervelend te vinden dat zijn partij, de SGP, afgelopen dagen „een bak stront over zich heen kreeg.”
De Jong zegt woensdag desgevraagd lid te blijven van de radicale boerenbeweging Farmers Defence Force. „Ik ben ook lid van landbouworganisatie LTO. En ik ben zeker niet de enige SGP’er die lid is van FDF. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Ik wil er op wijzen dat nogal wat mensen die momenteel Oekraïners opvangen, SGP’ers zijn die ook lid zijn van de FDF.”