EconomieStikstofplannen
SGP springt in de bres voor Gelderse aanpak stikstof

Gelderland moet vasthouden aan de eigen aanpak van de stikstofproblematiek en afstand nemen van het inmiddels beruchte kaartje van stikstofminister Christianne van der Wal. Dat is de strekking van een door de SGP-fractie ingediende motie, die woensdagavond kan rekenen op een meerderheid in de Gelderse Provinciale Staten.

5 July 2022 14:51
beeld RD, Henk Visscher
beeld RD, Henk Visscher

De motie is mede ondertekend door de fracties van ChristenUnie, VVD, PvdA, GroenLinks en CDA. De zes partijen vormen tevens de coalitie in Gelderland. Die is goed voor 33 van de 55 zetels in de Staten.

De motie roept Gedeputeerde Staten ook op om er bij de minister op aan te dringen om „met spoed” geld beschikbaar te stellen voor een versnelde uitvoering van de Gelderse stikstofaanpak.

„In Gelderland zijn we al een tijdje bezig met onze eigen aanpak. We willen daar graag mee door ”, twittert de SGP-fractie. Zo past Gelderland geen gedwongen uitkoop van boeren toe en ondersteunt de provincie de ontwikkeling en toepassing van technische maatregelen om de uitstoot van ammoniak door de veehouderij te verminderen. Verder moeten de industrie en andere bedrijven ook bijdragen aan verlaging van de stikstofuitstoot, stelt de SGP.

18410999.JPG
SGP-Statenlid Evert Mulder. beeld Provincie Gelderland

Initiatiefnemer Evert Mulder zegt dat de motie vooral bedoeld is als steun in de rug voor Gedeputeerde Staten. „We hebben al twee jaar een eigen stikstofaanpak. In overleg met alle sectoren denken we de uitstoot in 2025 met 25 procent te kunnen verlagen ten opzichte van 2019. We zijn dus druk bezig om het doel van de minister (50 procent reductie door de landbouw in 2030, TR) te realiseren.”

Volgens het Statenlid heeft zijn provincie inmiddels forse stappen gezet. „We hebben 20 miljoen euro gestoken in het uitkopen van vijf kalverhouderijen. Daarmee hebben we al 10 procent reductie te pakken.”

Het ging hierbij om zogeheten piekbelasters, die Gelderland gericht heeft geselecteerd uit honderd aanmeldingen voor de provinciale opkoopregeling. Mulder zegt dat er voldoende andere boeren zijn die zich willen laten uitkopen.

Gelderland wil de stikstofuitstoot uit de veehouderij, berekend in kilo’s ammoniak, met in totaal 7,5 kiloton (7,5 miljoen kilogram) terugdringen. Dit ligt volgens de SGP’er in de lijn van het landelijke beleid. „Maar laat het ons alsjeblieft op onze eigen manier doen.” Hij vindt het belangrijk dat de politiek „niet vanuit een ivoren toren van alles uitstrooit over de mensen” maar betrokkenen betrekt bij de uitwerking van maatregelen.

Gelderland heeft Den Haag vooralsnog om 500 miljoen euro gevraagd. „Daarmee kunnen we voorlopig uit de voeten”, zegt Mulder. Het geld is onder meer bedoeld voor natuurherstel op de Veluwe, waar volgens de SGP’er stikstof vanuit het hele land neerslaat. „We proberen met name om meer water vast te houden in de bodem.”

Verder gaat geld naar innovatie in de landbouw. „Daar is in de intensieve veehouderij veel mee te bereiken”, stelt Mulder. Hij wijst op nieuwe emissiebeperkende technieken die in ontwikkeling zijn.

De afgelopen tijd hebben diverse rechtbanken vraagtekens gezet bij de effectiviteit van bijvoorbeeld emissiearme stalvloeren. Reden voor Gelderland om de Wageningse universiteit te betrekken bij de innovaties. Mulder: „We willen voorkomen dat de rechter ze straks van tafel veegt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Stikstof

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer