Homoseksuele leefwijze niet zondig, zegt Leger des Heils
„Homoseksualiteit is geen zonde en ook niet afkeurenswaardig”, schreef de leiding van het Leger des Heils in Nederland vorige week aan alle heilsoldaten, medewerkers en kerkleden. „We kregen vooral positieve reacties”, aldus woordvoerder Fennema.
Nee, een concrete aanleiding voor het versturen van deze brief was er niet, zegt majoor Robert Paul Fennema, woordvoerder van de landelijke leiding van het Nederlandse Leger des Heils. „De tijd was er gewoon rijp voor. Net als de meeste kerken in Nederland hebben ook wij de laatste jaren intensief en zorgvuldig nagedacht over diversiteit en inclusiviteit, over seksualiteit en gender. Dat resulteerde in een ”Verklaring voor Diversiteit & Inclusiviteit”. Die heeft de landelijke legerleiding, met een begeleidende brief, op 21 juni verstuurd naar onze achterban. Om nog eens te benadrukken dat wij altijd, al sinds de tijd van oprichter William Booth, een inclusieve organisatie zijn geweest. En om te onderstrepen dat wij vast geloven dat God van iedereen evenveel houdt, of hij nu hetero is of lhbti.”
Als dat altijd al de visie van het Leger des Heils is geweest, waar zijn deze verklaring en deze brief aan de leden dan voor nodig?
„In de hulpverleningstak van het Leger is het altijd zo geweest dat iedereen welkom was, ongeacht zijn leefwijze. Maar in het kerkelijke deel van onze organisatie –we zijn een officieel geregistreerd kerkgenootschap– hadden we ons nog niet duidelijk en expliciet uitgesproken. Dat hebben we nu gedaan. Zodat, voor zover lhbti’s misschien het gevoel hadden dat zij er niet voluit bij hoorden, of slechts onder voorwaarden, die ruis nu van de lijn is genomen. Met deze brief en verklaring bevestigen wij onze diepe waardering, liefde en respect voor officieren, heilsoldaten, adherenten, employees, vrijwilligers, familie en vrienden die zichzelf identificeren als lhbti.”
Bijbelgetrouwe christenen maken vaak onderscheid tussen de homoseksuele geaardheid en het uitleven daarvan door het aangaan van seksuele relaties. Doet uw organisatie dat ook?
„Nee. Wij maken geen onderscheid tussen mensen, noch wat hun geaardheid betreft, noch wat hun levenswijze betreft. De Nederlandse Legerleiding heeft de keuze gemaakt dat mensen niet hoeven te leven tegen hun geaardheid in.
Tegelijk weten we dat er ook in onze organisatie mensen zijn die met deze gedachtegang moeite hebben op grond van hún visie op de Bijbel. Onze brief en onze verklaring zijn daarom geen dictaat. We zeggen niet: Iedereen moet nu zo denken. Nee, ook voor mensen die hier anders in staan, is er bij ons ruimte. Maar de Legerleiding zegt: Zó kijken wíj aan tegen de wereld om ons heen.
En zijn er in onze achterban mensen die hier, bijvoorbeeld op grond van hun geweten, moeite mee hebben of die nog zoekende zijn, dan gaan we met hen op liefdevolle wijze het gesprek aan. Niet voor niets hebben we op dit punt een Task Force in het leven geroepen. Een groep van theologen, ethici en anderen gaat er binnen onze organisatie mee aan de slag. Zij kan als klankbord dienen en wil desgewenst ook gesprekken voeren met individuele personen.”
Hebt u veel reacties gehad op de brief en op de verklaring?
„Eigenlijk niet zo veel. Je moet dan denken aan enkele tientallen. Waarvan verreweg de meeste positief waren, en slechts enkele negatief.”
De Legerleiding zegt dat het Leger des Heils op dit punt „vaak gefaald heeft” en dat zij er „diep verdriet over heeft” dat zij „mensen pijn gedaan heeft.” Zij vraagt ook om „vergeving.” Kunt u dit toelichten?
„Er is een tijd geweest dat mensen bijvoorbeeld geen officier konden worden als ze lhbti waren of dat alleen konden worden als ze hun geaardheid niet uitten. Daar zijn soms ook wel incidenten over geweest die de media haalden. Wat dit betreft hebben wij, net als onze maatschappij en net als andere kerken, een ontwikkeling doorgemaakt. We zijn nu een stuk verder dan hoe we hier pakweg veertig jaar geleden tegenaan keken. Hoewel inclusiviteit in de kern van ons gedachtegoed zat, hebben we er niet altijd naar gehandeld. Daarover spreken we nu onze diepe spijt uit.”
Binnen de internationale Salvation Army loopt de Nederlandse tak op dit punt voorop?
„Wij zijn een wereldwijde kerk, net als de rooms-katholieke. Dat betekent dat er veel variëteit is in denken en doen. Afrika of Europa, dat maakt nogal verschil. En in Florida bijvoorbeeld heb je heel behoudende geloofsstromingen. Dat is een van de redenen waarom de internationale Salvation Army onze inclusieve grondhouding nog niet expliciet heeft gemaakt in de richting van lhbti’s. De Nederlandse afdeling heeft dat nu dus wel gedaan.”