Anne Frank Stichting staat stil bij 75-jarig boek Het Achterhuis
Over de hele wereld kennen mensen het boek Het Achterhuis, gebaseerd op de dagboeknotities van het Joodse meisje Anne Frank over haar onderduiktijd in de Tweede Wereldoorlog. Het is zaterdag precies 75 jaar geleden dat het boek voor het eerst werd uitgegeven. Vader Otto Frank, de enige overlevende van het gezin, liet de notities van zijn dochter op 25 juni 1947 uitbrengen in een roman. De Anne Frank Stichting staat stil bij het jubileum.
Anne schreef de dagboeken tussen 14 juni 1942 en 1 augustus 1944, toen ze ondergedoken zat aan de Prinsengracht in Amsterdam. Ze overleed in 1945 net als haar zus Margot in concentratiekamp Bergen-Belsen aan vlektyfus. Ze werd 16 jaar. Haar vader vond na de oorlog de dagboeken en op aanraden van vrienden laat hij de brieven uitwerken.
De titel Het Achterhuis bedacht Anne zelf al, ze wilde journalist en later een beroemd schrijfster worden. „Of ik deze grootheids-(waanzin!)neigingen ooit tot uitvoering zal kunnen brengen dat zal nog moeten blijken, maar onderwerpen heb ik tot nu toe nog wel”, schreef Anne in 1944. In de eerste druk van Het Achterhuis werden 3036 exemplaren gemaakt. Het boek is in ruim 70 talen verschenen en er zijn door de jaren heen meer dan 35 miljoen exemplaren van gemaakt, zo laat de stichting weten.
Ter ere van het jubileum heeft auteur Marieke Lucas Rijneveld, winnaar van de International Booker Prize 2020, een gedicht gemaakt dat te lezen is op de website van de Anne Frank Stichting. Daar zijn ook reacties te lezen die Otto Frank destijds van de allereerste ontvangers van het boek kreeg, zoals van mensen rondom zijn dochters Anne en Margot en anderen als destijds minister van Kunsten Gerrit Bolkestein en toenmalig prinses Juliana. In het Anne Frank Huis is een tijdelijke tentoonstelling te zien over de totstandkoming en ontwikkeling van het boek.