Asielzoekers mogen langer in Leek en Groningen blijven
De 150 asielzoekers die worden opgevangen in de Topsporthal in het Groningse Leek mogen daar nog zeker een maand blijven. De locatie is tot half juli beschikbaar, meldt de Veiligheidsregio Groningen. Die was de afgelopen twee weken medeverantwoordelijk voor de crisisnoodopvang van mensen voor wie geen plek was in het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel. De verlenging moet helpen de druk op Ter Apel te beperken.
Groningen heeft ook ongeveer honderd asielzoekers opgevangen in de stad Groningen. Die containerwoningen zijn tot half juli beschikbaar. Vanaf augustus zijn de onderkomens nodig voor internationale studenten. De extra opvang in Finsterwolde, waar zestig asielzoekers konden slapen, sluit deze week. In Stadskanaal staat een opvangtent met ongeveer honderd veldbedden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan daar een beroep op doen, maar de opvang is niet structureel beschikbaar. Dat geldt ook voor de Eurohal in Zuidbroek. „We doen al maanden meer dan van ons kan worden verwacht. We zien de humanitaire omstandigheden in Ter Apel, we snappen dat wij dicht in de buurt zijn en we willen rust brengen in het systeem”, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.
De regio Amsterdam-Amstelland kreeg ook het verzoek 150 vluchtelingen op te vangen, bovenop de 1650 asielzoekers en statushouders die de hoofdstad al een plek biedt. De helft daarvan is volgens een woordvoerder van de gemeente al ingevuld doordat vluchtelingen langer dan afgesproken op hun plek kunnen blijven. Ook ligt er nog een voorstel bij het COA en het Rijk voor opvang van meer mensen. Amsterdam streeft er daarbij naar deze groep voor langere tijd een dak boven het hoofd te kunnen bieden.
Vanaf woensdag moeten andere regio’s asielzoekers gaan overnemen uit Ter Apel. Gelderland-Zuid stelt een voormalige coronavaccinatielocatie in Culemborg beschikbaar. Gelderland-Midden kan asielzoekers een plek geven in een voormalig klooster in het dorp De Steeg (gemeente Rheden). De regio’s Gooi en Vechtstreek en Flevoland regelen de crisisnoodopvang samen omdat ze relatief klein zijn. Zij hebben plekken beschikbaar in Almere, Hilversum en Laren. Midden- en West-Brabant wil de asielzoekers onderbrengen in een sporthal in Loon op Zand.
De honderden crisisnoodopvangplekken blijken niet voldoende. Afgelopen nacht heeft het Rode Kruis tenten neergezet in Ter Apel, waar enkele tientallen mensen konden slapen. De 25 veiligheidsregio’s praten volgende week in het Veiligheidsberaad over aanpassing van het opvangschema.