Kerk & religie
Nieuwe voorzitter Franse Unepref-kerk: Mijn taak is eenheid in unie bevorderen

De synode van het Franse gereformeerde kerkverband Unepref heeft een nieuwe voorzitter voor de kerk verkozen: ds. Clémence Bury.

De synode van het Franse evangelisch-gereformeerde kerkverband Unepref vergaderde vorige week. Prof. dr. Arnold Huijgen (r.) sprak de vergadering toe. beeld Gerrit van Dijk
De synode van het Franse evangelisch-gereformeerde kerkverband Unepref vergaderde vorige week. Prof. dr. Arnold Huijgen (r.) sprak de vergadering toe. beeld Gerrit van Dijk

De Union Nationale des Églises Protestantes Réformées Évangéliques de France (Unepref) bestaat uit ongeveer 50 gemeenten met bij elkaar zo’n 4500 leden. De Unepref-synode 2022 kwam vorige week twee dagen bijeen.

Vrijdagmiddag, aan het einde van de synode, werd de nieuwe voorzitter bekendgemaakt. Ds. Bury is predikant van de Unepref-gemeente Alès. Zij volgt ds. Jean-Raymond Stauffacher (Montpellier) op; hij draagt het presidentschap na tien jaar over. Als vicepresidenten werden verkozen ds. Stéphane Kouyo (predikant in Nîmes) en Noro Andrianalizah (voormalige voorzitter van de Begeleidingscommissie Predikanten).

Moderamenlid ds. Pascal Gonzalez kondigde de benoeming van de nieuwe voorzitter aan. Hij verklaarde daarbij: „Clémence Bury is niet gekozen omdat zij vrouw is om daarmee trendy symboolpolitiek te bedrijven, maar enkel vanwege haar kwaliteiten. De commissie vindt ds. Bury de beste kandidaat voor dit ambt, ook al zal dit ook in eigen kring vragen oproepen en kritiek losmaken.”

Kunt u zich voorstellen dat de benoeming van een vrouwelijke predikant als voorzitter niet in iedere gemeente goed zal vallen?

De nieuw verkozen voorzitter, ds. Bury: „Ja, ds. Gonzalez verwoordde het goed. In sommige gemeenten ligt de vrouw in het ambt wel gevoelig. Ondanks de verschillen in visie blijven wij elkaar respecteren. De synode van Anduze stelde het ambt voor de vrouw definitief open in 1994. De Unepref telt nu drie vrouwelijke predikanten.”

Ds. Stauffacher, de vorige voorzitter: „Ik hoop niet dat het besluit van de Unepref-synode verwijdering teweegbrengt met sommige Nederlandse zusterkerken. Ik benadruk dat de benoeming van ds. Bury niets met feminisme te maken heeft, maar enkel plaatsvindt vanwege haar persoonlijkheid en kwaliteiten. In de Unepref mag nationaliteit, huidskleur of geslacht geen rol spelen.”

Is er een termijn voor een president voorgeschreven?

Ds. Stauffacher: „Nee, er bestaat geen strikte regel. Omdat het Unepref-kerkgenootschap van kerkstructuur is veranderd, was mijn termijn van tien jaar langer dan gewoonlijk. Het geestelijk aspect van het ambt dient immers zwaarder te wegen dan het opleggen van een regel.

Vanaf 2015 is de Unepref niet langer volgens het klassieke model van synodaal, classicaal en gemeentelijk georganiseerd, maar gegroepeerd rond drie kernen: evangelisatie en zending, de vorming en toerusting van de leden en het geestelijk welzijn van lokale gemeenten.

Het bleek in deze periode van transitie dat de kerkstructuur en het geestelijk leven innig verweven zijn. Als een kerk door de storm gaat, dan blijkt het opnieuw doordenken van de kerkvisie heilzaam. Die hernieuwde kerkvisie wordt samengevat in het thema ”Vivre en Christ” (Leven in Christus, red.), dat is uitgewerkt in drie onderdelen: het samen één familie zijn in het christelijk geloof, het leven uit Gods verbond en het groeien als Gods volk onderweg.

In de Commissie Permanente, het moderamen, vond op deze zaken veel bezinning plaats en bij dat proces was ds. Bury intensief betrokken. Nu mag zij als nieuw gekozen voorzitter dat proces verder begeleiden.”

Ds. Bury: „Afgelopen tien jaar was ik inderdaad nauw betrokken bij dit veranderingsproces van onze kerken. Het is nooit af, er is altijd weer iets voor verbeteringen vatbaar. Maar de overtuiging dat de Unepref deze weg in moest slaan, is bij mij alleen maar sterker geworden. Als dit al geldt voor de relatief grote gemeente van Alès, met twee predikantsplaatsen, des te meer geldt het voor de kleine gemeenten.”

Hoe kijkt u terug op de Unepref-synode 2022?

Ds. Bury: „Het belangrijkste agendapunt vond ik het bepalen van een standpunt over geweld. Dat geldt zowel het huiselijk geweld, het openlijke geweld tegen kwetsbaren –de sociaal zwakken, gehandicapten, ouderen– en ook het seksueel geweld tegen vrouwen. Dit is een actueel thema dat nu speelt en daarover moet de kerk zich uitspreken.”

Hoe gaat u leiding geven?

„Het disputeren over allerlei theologische kwesties ligt mij niet. In Alès, met twee predikantsplaatsen, ben ik gewend aan collegiaal samenwerken. Ik ben verkozen vanwege mijn kwaliteiten als teamwerker. Ik zie het als taak de eenheid in de unie te bevorderen.”

Welke waarde hecht u aan de buitenlands contacten?

„Natuurlijk zijn die contacten van grote waarde. Mijn Engels is wat weggezakt. Ik ben van plan dat op te halen. Zeker hoop ik Nederland te bezoeken. Waarschijnlijk als lid van een delegatie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer