Kerk & religie
Gevangenispredikant ds. Van Gelderop: Altijd naast gedetineerde blijven staan

Bij de vrijlating van een gedetineerde bekende gevangenispredikant ds. J. R. J. van Gelderop de man dat hij hem eigenlijk nog wel even had willen houden – vanwege de goede contacten die waren ontstaan.

Van onze correspondent
Gevangenispredikant ds. J. R. J. van Gelderop sprak donderdag in Noordhorn over zijn werk. beeld Vincent Erdin
Gevangenispredikant ds. J. R. J. van Gelderop sprak donderdag in Noordhorn over zijn werk. beeld Vincent Erdin

Ds. Van Gelderop sprak donderdag tijdens de hemelvaart­ontmoetingsdag in de Wegwijzer in Noordhorn over zijn werk in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht in Balkbrug. De predikant is in dienst van het ministerie van Justitie en valt onder de Dienst geestelijke verzorging. De bijeenkomst in Noordhorn werd geopend door de plaatselijke predikant ds. M. Krooneman.

In 2016 begon ds. Van Gelderop als gevangenispredikant in Norgerhaven (Veenhuizen), op dat moment een staatsgevangenis van Noorwegen. Het was in die periode dat een gevangene die zelf christen was, vertelde dat hij de predikant opdroeg in het gebed, de Bijbel las en Bijbelstudie volgde. Bij zijn ontslag vertelde ds. Van Gelderop dat hij hem dat van harte gunde, maar dat hij hem vanwege de goede contacten liever nog een poosje had gehouden.

18291245.JPG
Ds. Van Gelderop. beeld Vincent Erdin

Stoornis

In Balkbrug zijn mensen met een stoornis opgenomen die naast het uitzitten van hun straf ook een behandeling ondergaan. Niemand weet vooraf hoelang het zal duren om iemand te leren omgaan met zijn psychische stoornis. Ieder jaar spreekt een rechter aan de hand van de gegeven behandeling uit of iemand met ontslag mag of toch verder behandeld moet worden om herhaling van een delict te voorkomen. Na het ontslag uit Veldzicht gaat men doorgaans naar een beschermde woonomgeving.

Het leven in detentie kent behoorlijke beperkingen, aldus de predikant. Sommige cliënten schikken zich naar de omstandigheden zonder opstandig te worden. Anderen ervaren dagelijks de moeiten van het feit dat zij niet zelf kunnen beslissen over wat wel of niet mogelijk is.

In een kliniek wordt er voor je gezorgd, gedacht en besloten, zei ds. Van Gelderop; dat raakt de kern van het menselijk bestaan. „De menselijke waardigheid komt dan bijna in het geding. Soms slaan mensen door en is er sprake van agressie. Het gevolg is dan tijdelijke isolatie. In een isoleercel is alleen schuimrubber materiaal aanwezig om te voorkomen dat iemand zichzelf iets aandoet.”

Bij ieder besluit is er een team behandelaars betrokken. Zo wilde een cliënt graag een Herziene Statenvertaling aanschaffen. Ds. Van Gelderop zegde toe dit te zullen regelen, maar werd door andere behandelaars te verstaan gegeven dat dit wel in overleg moest gebeuren.

Een predikant kan naast iemand blijven staan, luisteren, praten en bidden. Iedereen is vrij om gebruik te maken van geestelijke verzorging om Bijbelstudies te volgen.

Kerkdiensten

Ds. Van Gelderop houdt kerkdiensten waar vrijwilligers uit verschillende kerkelijke gemeenten bij betrokken zijn. „Met enige regelmaat wordt lied 250 uit Op Toonhoogte gezongen: ”Vaste Rots”. Het aansteken van een kaarsje is voor een cliënt belangrijk: daarmee denk je aan de ander waarmee je op dat moment verbonden wilt zijn.”

Kinderen konden deze middag aan de hand van het verhaal van Petrus in de gevangenis een eigen programma volgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer