ConsumentRecept

Recept: kaassoesjes

Wie kippen houdt, moet eieren eten. Of ze weggeven of verkopen, dat kan natuurlijk ook. Onze veestapel bestaat uit slechts vier exemplaren, maar niettemin is de stroom eieren dit voorjaar nauwelijks bij te benen. Dat zal vast met de leeftijd van de dames te maken hebben. Naar kippenbegrippen zijn ze net volwassen en dus in de bloei van hun leven. Dat betekent: eieren in overvloed. Al is het gezien het formaat accurater om voor het verkleinwoord te kiezen. Het zijn krielkippen en die leggen geen eieren maar eitjes.

geertje@rd.nl
17 May 2022 18:52
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Vanwege die enthousiaste productie staan er de laatste weken geregeld eieren op het menu. Gebakken op een broodje of bij de nasi. Gekookt door de sla of geprakt tot eiersalade. Luchtig geklopt in beslag voor cake of taart. Verwerkt in pannenkoekenbeslag of in een mengsel voor gehaktballen.

Op een gegeven moment ga je in zo’n tijd van overvloed denken vanuit het ingrediënt. Wat kan ik nog meer maken op basis van eieren? Soesjes natuurlijk! In dit geval geen zoete maar hartige. Ze zijn hol vanbinnen, dus je zou ze kunnen vullen. Maar nodig is dat niet.

Het recept is voor het gemak omgerekend naar standaard eieren (middel), die zonder schaal zo’n 55 gram per stuk wegen. Ik had er vier nodig om in totaal 110 gram dooier en eigeel bij elkaar te verzamelen.

Ingrediënten (voor 12-14 stuks)

60 g ongezouten roomboter, 140 ml water, 80 g bloem, 2 eieren, 70 g belegen of extra belegen kaas, 1 tl mosterd, peper en zout naar smaak.

Bereiding

1. Zet alle benodigdheden van tevoren klaar. Snijd de boter in blokjes. Zeef de bloem. Breek de eieren boven een kom. Vet een bakplaat in of bekleed hem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven: circa 180 graden).

2. Doe de boter en het water in een pan met een dikke bodem. Verwarm de pan op laag vuur tot de boter gesmolten is. Zet de warmtebron daarna hoger en breng de inhoud van de pan aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg alle bloem in één keer toe. Roer goed, bijvoorbeeld met een spatel, tot alles gemengd is. Zet de pan op laag vuur en verwarm de inhoud al roerend 1 minuut. Dit vergt wel enige kracht: de deegmassa is nogal taai. Zet de warmtebron uit. Laat de pan met inhoud 1 minuut afkoelen.

3. Voeg daarna een van de eieren toe. Klop met een garde grondig tot het helemaal in het deeg is opgenomen. Herhaal deze procedure daarna met het tweede ei. Voeg daarna de kaas, de mosterd en peper en zout naar smaak toe. Roer opnieuw goed tot de kaas is gesmolten en het deeg mooi glanst.

4. Vorm van het deeg met twee eetlepels 12 tot 14 hoopjes op de bakplaat of gebruik hiervoor een spuitzak. Het deeg loopt wat uit, dus zorg voor voldoende tussenruimte.

5. Bak de soesjes in het midden van de oven in 20 tot 25 minuten gaar. Ze zijn goed als de zijkant bruin gebakken is. Prik de soesjes met een scherp mesje aan de zijkant in om het stoom te laten ontsnappen – zo blijven ze langer krokant. Laat ze afkoelen op een rooster.

6. Serveer de soesjes bijvoorbeeld als hartig hapje bij een glas wijn. Ook lekker als onderdeel van een high tea of een picknick.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer