Asielzoekers slapen op grasveld overvol aanmeldcentrum Ter Apel
Vijftig tot zestig asielzoekers hebben dinsdagavond in Ter Apel urenlang op een grasveld geslapen omdat er geen onderdak voor hen was. Uiteindelijk konden ze terecht in kantoren en wachtruimtes van het aanmeldcentrum.
Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) spreekt van „een indrukwekkend dieptepunt.”
Aan het einde van dinsdagavond stonden tientallen asielzoekers bij de hekken van het Groningse aanmeldcentrum. Voor kwetsbare mensen werd geprobeerd om toch nog een plaats te vinden. Maar niet voor elke asielzoeker was een oplossing voor handen. „Op de opvanglocatie was geen plek. Ook was er geen mogelijkheid om ze elders onder te brengen, omdat we het vervoer niet meer geregeld konden krijgen. We hebben dekens en eten en drinken uitgedeeld om ze toch nog iets van fatsoenlijke opvang te bieden. Meer konden we op dat moment niet doen”, zegt de woordvoerster.
Dat zou betekenen dat de asielzoekers de nacht in de openlucht hadden moeten doorbrengen. „Een aantal mensen lag ook al onder een deken bij de hekken. Ik denk niet dat dit ooit eerder is voorgekomen.”
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, laat aan RTV Noord weten dat ook de gemeente alles had geprobeerd. „Ik ben de hele avond in Ter Apel geweest. Er was uiteindelijk ruimte in het Brabantse Budel, maar men kreeg het vervoer niet meer voor elkaar”, zegt hij tegen de regionale zender. „De situatie blijft onverminderd zorgelijk en vraagt om opschaling.”
Uiteindelijk is in de nacht van dinsdag op woensdag alsnog besloten de groep onder te brengen in wachtruimtes in het aanmeldcentrum. „Er zijn daar geen bedden. Maar ze hebben tenminste nu wel een dak boven hun hoofd”, aldus de COA-woordvoerster. Het COA hoopte woensdag alsnog elders in het land een opvangplek voor de groep te vinden. „Maar het vraagstuk blijft bestaan. Ter Apel is de bottleneck en het blijft voorlopig een spannende tijd.”
De problemen bij Ter Apel spelen al geruime tijd. In de centrale opvanglocatie is plaats voor maximaal 2000 vluchtelingen maar het COA moet er bijna elke dag enkele tientallen mensen meer onderbrengen.
De voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen noemde Ter Apel eerder al „ons eigen Lampedusa.”Hij doelde daarmee op het Italiaanse eiland waar al jaren schrijnende situaties zijn met vluchtelingen.