Golf van aanslagen in Israël duurt voort
Bij een terreuraanslag in de ultraorthodoxe stad Elad werden donderdagavond drie burgers gedood. Vier andere raakten gewond. Het betrof een nieuwe aanval in een reeks die in maart begon.
De terroristen vielen de slachtoffers met een bijl en een mes aan bij een park. Daar was het druk, omdat Israëliërs donderdag de Onafhankelijkheidsdag vierden.
Na de aanslag werd de bevolking opgeroepen binnen te blijven en deuren en ramen te sluiten. Veiligheidstroepen plaatsten wegversperringen in de hoop de daders te arresteren. Die zijn inmiddels geïdentificeerd, maar ze bleven vrijdagmorgen voortvluchtig. De daders zijn afkomstig uit een dorp bij de stad Jenin.
De terreuraanslag donderdagavond was de zevende in een reeks die op 21 maart begon en waarbij in totaal negentien burgers en veiligheidspersonen omkwamen. De aanslagen deden zich op verschillende plaatsen in Israël voor.
Salarissen
Om de golf van geweld te bestrijden heeft het leger extra troepen ingezet op de Westelijke Jordaanoever. In de afgelopen weken zijn bij confrontaties tussen het leger en Palestijnen volgens Palestijnse bronnen enkele tientallen doden gevallen.
De oorzaken van de huidige geweldsgolf zijn complex. De Palestijnse Autoriteit, die haar hoofdkwartier in Ramallah heeft, keurt het geweld officieel af. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei in een verklaring dat het doden van Palestijnse en Israëlische burgers alleen maar leidt tot een verdere verslechtering van de situatie. De Palestijnse Autoriteit geeft echter wel salarissen aan terroristen of hun familieleden.
De islamitische Hamas in de Gazastrook noemde de aanslag in de stad Elad „een heldhaftige operatie.” Het ging volgens Hamas om een respons op het bezoek van Joden aan de Tempelberg op donderdag.
De politie stond donderdag het bezoek van Joden aan de Tempelberg weer toe, nadat deze heilige plek een aantal dagen voor hen afgesloten was. In Palestijnse sociale media doet het onjuiste gerucht de ronde dat Joden de Tempelberg van moslims willen overnemen.
Golven van geweld tussen Palestijnen en Israëliërs doen zich al tientallen jaren voor. Vaak waren gebeurtenissen op of rond de Tempelberg aanleidingen voor onrust. De laatste grote golf vond vorig jaar in mei plaats na een vlaggenmars naar de Oude Stad van Jeruzalem. Ook in 2015 was er sprake van een geweldsperiode, waarbij militante Palestijnen Israëliërs met messen bewerkten.
Bestaansrecht
Israëlische en Palestijnse leiders zijn er niet in geslaagd een vredesregeling te treffen. De Palestijnse Autoriteit wil een Palestijnse staat oprichten met Jeruzalem als hoofdstad. Hamas weigert het bestaansrecht van Israël te erkennen. De huidige premier van Israël, Naftali Bennett, wil niet praten met Abbas over een vredesregeling.
Zolang een vredesakkoord ontbreekt, zullen golven van geweld tussen Israëliërs en Palestijnen zich in elk geval voort blijven doen.