Opinie
NAVO kan Finland geen echte veiligheid bieden

Finland heeft altijd gedacht dat neutraliteit voor het beste veiligheidsbeleid zorgde. Maar omdat Rusland Oekraïne binnenviel, gaat het land nu samen met Zweden het NAVO-lidmaatschap aanvragen. Echte veiligheid komt echter alleen bij God vandaan.

Sari Savela
NAVO-oefening. beeld AFP, Nikolay Doychinov
NAVO-oefening. beeld AFP, Nikolay Doychinov

Enkele jaren geleden kreeg ik brieven van mijn grootvader in handen. Hij stuurde ze aan mijn grootmoeder tijdens de Winteroorlog tussen de Sovjet-Unie en Finland in 1939-1940. Mijn grootvader stierf in actieve dienst in de beginperiode van de Vervolgoorlog, op 31 juli 1941. Door de brieven leerde ik mijn grootvader beter kennen. De belangrijkste ontdekking die ik deed, was zijn geloof in God.

Toen de Winteroorlog uitbrak, dacht Stalin, de leider van de Sovjet-Unie, dat Finland een makkelijke prooi zou zijn voor het Sovjetleger. Hij dacht dat Finland maximaal 100.000 mannen kon bewapenen. In de praktijk bleek dat 337.000 mannen zij aan zij vochten tegen de gemeenschappelijke vijand.

De Finnen vergaten de pijnlijke ervaringen van hun burgeroorlog in 1918. De Sovjet-Unie stuitte daarom tot haar verbazing op een Fins front dat werd verdedigd door een verenigde linie die, ondanks haar zwakke bewapening, in staat was om ravage aan te richten bij de bezetters. De Winteroorlog laat zien dat de Finnen bereid waren om hun leven op te offeren voor hun land. Dezelfde wil om het land te verdedigen, laat nu ook Oekraïne zien.

Net voor het uitbreken van de Winteroorlog, op 28 november 1939, schreef mijn grootvader: „Eens schreef ik aan je dat onze vijand in het ergste geval ons leven kan nemen. Maar hij kan niet onze zielen verdrinken. Daarom wacht ons een weerzien van elkaar.”

Tijdens de Winteroorlog en de Vervolgoorlog was er veel gebed in Finland. Veel wonderen vonden plaats. Hoewel Finland in de oorlog grondgebied aan de Sovjet-Unie moest afstaan, behield het zijn onafhankelijkheid.

Gebedsgroep

In Finland hebben we ons altijd gerealiseerd dat de dreiging uit het Oosten kwam, niet uit het Westen. Finnen maken zich geen enkele illusie over Rusland. Toch verraste en schokte de Russische invasie van Oekraïne ons.

18210916.JPG
„In het verleden heeft Finland altijd gedacht dat neutraliteit voor het beste veiligheidsbeleid zorgde, maar dat is veranderd.” Foto: het Finse parlement debatteert over toetreding tot de NAVO. beeld EPA, Mauri Ratilainen

Nadat de oorlog was uitgebroken, maakte de Finse president Sauli Niinistö de veelzeggende opmerking dat maskers nu weggenomen werden en dat alleen het koude gezicht van de oorlog nu zichtbaar was. In één nacht veranderde de wereld en kwam de basisveiligheid van de Finnen op losse schroeven te staan. In één nacht steeg Finland op de lijst van risicovolle landen in de hoofden van investeerders en toeristen. In één nacht veranderde een idee dat eerst alleen theoretisch bestond in een gevaarlijke mogelijkheid. Wat als er oorlog uitbreekt in Finland?

Aan het begin van de coronapandemie ben ik met een aantal vrienden een gebedsgroep begonnen om te bidden voor Finland en de wereld. Sinds die tijd bidden we regelmatig samen via Zoom. Ons centrale gebedspunt is nu vrede. De oorlog in Oekraïne heeft ons gebedsleven weer aangewakkerd.

Als christenen moeten we gedurig bidden voor leiders en autoriteiten. De Bijbel doet een dringend beroep op ons om voorspraak te doen „voor koningen en voor allen die in hoogheid zijn, opdat wij een gerust en stil leven leiden mogen in alle godzaligheid en eerbaarheid” (1 Timotheüs 2:1-2).

Lange grens met Rusland

In de afgelopen tijd is er in Finland veel gesproken over lid worden van de NAVO. Inmiddels is het zover dat het lidmaatschap wordt aangevraagd, in mei, samen met Zweden.

In het verleden heeft Finland altijd gedacht dat neutraliteit voor het beste veiligheidsbeleid zorgde, maar dat is veranderd. De beslissing van de Russische president om Oekraïne binnen te vallen, heeft laten zien dat neutraliteit geen betekenis heeft als de vijand besluit om willekeurig aan te vallen.

Finland heeft een grens van 1300 kilometer met Rusland. Dat is een feit waarmee we moeten leven. Misschien is het lid worden van de NAVO de beste oplossing voor Finland, misschien ook niet. Ik bid voor hen die besluiten moeten nemen, opdat zij wijsheid ontvangen om de juiste keus te maken in deze zaak.

In ieder geval geloof ik dat Finlands veiligheid in Gods handen ligt. De Bijbel verwoordt het zo: „De eeuwige God zij u een woning, en van onder eeuwige armen” (Deuteronomium 33:27). Ik bid dat mijn Finse landgenoten tot Jezus keren als zij vrede zoeken, want Hij is de Vredevorst.

De auteur is hoofdredacteur van de christelijke nieuwssite Seurakuntalainen in Finland. Een Engelse versie van dit artikel werd eerder gepubliceerd op CNE.news.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer