Open Bijbel in Tiny Church op Floriade in Almere
Geloof en liefde, vreugde en vrede. Op de Floriade in Almere verbeelden kunstwerken de vrucht van de Geest uit Galaten 5. Ze zijn te vinden rondom de Tiny Church op het uitgestrekte terrein van de tuinbouwexpositie.
Welke kunstwerk hem het meest aanspreekt? Ds. Pieter ter Veen (74) loopt naar ”Geduld”. Een kind –gemaakt van Paverpol en restmaterialen– ligt op de aarde waaruit het graan nog moet opkomen, kijkend naar een slak. „Het verbeeldt het geduld om het graan te zien groeien of een slak te zien kruipen”, zegt hij. Met een glimlach: „Deze vrucht van de Geest mag bij mij nog wel wat groeien.”
De emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is voorzitter van de Stichting Kerk op de Floriade. Hij vertelt dinsdagochtend dat elf Almeerse kerken in 2016 het initiatief namen om op de tuinbouwtentoonstelling, die donderdag voor publiek werd geopend, present te zijn. „Er werken vrijwilligers uit twintig kerken aan mee.”
Ds. Ter Veen was enkele jaren geleden initiatiefnemer van de Tiny Church, een pioniersplek binnen de PKN, in Almere Poort. Deze draait, evenals het kerkje dat speciaal werd gebouwd voor de Floriade, mee met de zon om zoveel mogelijk rendement uit de zonnepanelen op het dak te halen.
Dr. R. de Reuver, scriba van de PKN, ging zondag voor in een viering in de kerk op het 600 hectare grote Floriadeterrein. „We hebben voorgangers uit Almere uitgenodigd om hier de komende tijd op zondag tussen 13.00 en 14.00 uur een korte viering te houden”, zegt ds. Ter Veen.
Regenboog
”Growing Green Cities” (groeiende groene steden) is het thema van de Floriade. De kerken sluiten daarbij aan met hun paviljoen ”Fruitful city” (vruchtbare stad). „Een stad is pas leefbaar als de vruchten van de Geest er groeien”, zegt ds. Ter Veen, verwijzend naar de expositie in de tuin rond de kerk. Hieraan werkten diverse kunstenaars mee. Ook zijn er kunstwerken over ”geloof, hoop en liefde”.
Een Duits echtpaar neemt plaats op een bankje tegenover een glas-in-lood kunstwerk dat het thema ”hoop” uitbeeldt, en maakt een selfie. In het bij de expositie verschenen boekje ”Vruchtbare stad” legt kunstenaar Marian Torenbeek de achtergrond uit. Ze verhuisde ooit met haar man naar een droomplek, „maar al snel brak er een moeilijke tijd aan.”
Torenbeek en haar man waren af en toe de wanhoop nabij. „Op een avond zagen we over de velden een werkelijk schitterende regenboog. We zeiden tegen elkaar: „Het komt goed, God is trouw, we houden hoop.” Onze situatie is ook goed gekomen. Deze onderbroken regenboog staat daarom voor ons symbool voor de hoop.”
Korte lontjes
Corry Wassink (68) is coördinator van de vrijwilligers. Ze woont al 39 jaar in Almere en is er actief lid van de protestantse gemeente. Ze geniet van de momenten dat ze bij de Tiny Church aanwezig is. „Dit is een prachtige plek, waar je kunt ervaren hoe dichtbij God is. Dat is hoopvol en verwarmend, bij alle moeilijke dingen die er in de wereld gebeuren.”
Wassink vertelt dat de Tiny Church op de Floriade op de eerste dag bezoekers met veertien verschillende nationaliteiten trok, uit onder meer Zwitserland en de Verenigde Staten. Ze hoopt dat de kunstwerken mensen tot nadenken stemmen. „Welke vrucht van de Geest springt er voor mij uit? Wat betekent bijvoorbeeld geduld voor mij, in deze tijd waarin we allemaal korte lontjes hebben.”
Ds. Ter Veen spreekt de wens uit dat bezoekers in en rond de Tiny Church „iets zien van het christelijk geloof en daardoor geïnspireerd raken.” Hij noemt het belangrijk „dat de kerk zichtbaar is in de wereld op een manier die mensen niet kriegelig maakt of afstoot. Een van de vruchten van de Geest is vriendelijkheid, maar zijn we altijd zo vriendelijk? Ik hoop dat bezoekers zich hier welkom voelen.”
Binnen kunnen bezoekers een korte documentaire bekijken over ”groene kerken”. De komende weken staan er ook lezingen en workshops op het programma, onder meer over duurzaamheid.
Hazel Kettle –met zonnehoed en rugzak– loopt het kerkje uit. Ze vertelt dat ze uit het Britse dorpje Chipping Campden komt en voor een korte vakantie in Nederland is. „Ik had niet door dat dit een kerkje is, totdat ik naar binnen liep en de paaskaars zag.” Ze vindt het „logisch” dat de kerk hier is. „Kerken zijn erg geïnteresseerd in klimaatproblemen”, zegt Kettle, die behoort tot de Church of England.
Het echtpaar Dick Ruinard en Ineke Noort uit Naaldwijk wandelt tussen de kunstwerken rond de kerk. „Indrukwekkend” noemt Ruinard het kunstwerk ”Liefde”: beschermende vleugels van een engel die de handen van een grote diversiteit aan mensen omhullen. Of hij iets heeft met geloof en kerk? „Ik ben kerkelijk opgevoed, we zijn in de kerk getrouwd en onze kinderen zijn er gedoopt”, zegt Ruinard. Tegenwoordig is hij „niet meer zo erg betrokken.” „Maar we geloven nog wel”, vult zijn vrouw aan.
In de Tiny Church staat een tafel, met daarop een bos tulpen en een paaskaars. De Bijbel ligt open bij Openbaring 21, over „de stad van de toekomst, het Jeruzalem dat uit de hemel neerdaalt.” Het is een van Bijbelgedeelten waarbij ds. De Reuver zondag in zijn overdenking stilstond.
In een gebedenboek kunnen bezoekers gebedspunten noteren. „Laten we het geloof niet verliezen”, schreef iemand. En een ander: „Wij vragen om Gods zegen over Flevoland, deze nieuwe wijk en de kapel. Mag het geloof groeien als de mooie natuur.”