BuitenlandOorlog Oekraïne

Waarom India Rusland niet laat vallen

India vuurde drie weken geleden een raket af op Pakistan. En hoewel Pakistan de aartsvijand is, was het allerminst de bedoeling om een projectiel op het land af te schieten. Het was een technische fout tijdens een routinecontrole, verklaarden de autoriteiten in New Delhi naderhand. Als door een wonder vielen er bij het incident geen slachtoffers.

1 April 2022 20:48
Poetin (l.) bij Modi, december 2021. beeld EPA, Harish Tyagi
Poetin (l.) bij Modi, december 2021. beeld EPA, Harish Tyagi

Hoewel de gebeurtenis niets te maken heeft met de oorlog in Oekraïne, zegt de herkomst van het projectiel het nodige over waar India’s loyaliteiten liggen. Want naar verluidt gaat het om een Brahmosraket. Brahmos is een samentrekking van Brahmaputra en Moskva, respectievelijk een Indiase en Russische rivier. Het kreeg die naam, omdat beide landen gezamenlijk de supersonische (sneller dan het geluid) raket hebben ontwikkeld.

De Brahmosraket is slechts een van de vele wapens waarover India dankzij Rusland beschikt. Volgens een conservatieve schatting is 60 procent van al het Indiase wapentuig van Russische herkomst, maar een percentage van 85 wordt ook genoemd. Circa een kwart van alle Russische wapenexport gaat naar India. Voor het land, dat naast Pakistan in de regio ook het nodige te stellen heeft met Afghanistan, Myanmar en –vooral– een steeds assertiever wordend China, zijn wapens van levensbelang.

Het is vanwege de afhankelijkheid van Russische wapens dat India Rusland in de Verenigde Naties het hand boven het hoofd houdt, maar het is niet de enige reden. Al sinds India’s onafhankelijkheid in 1947 zijn de betrekkingen met Rusland goed. Tijdens de Koude Oorlog was India officieel neutraal, maar neigde naar Rusland. Goede partner Rusland ziet graag dat India permanent lid wordt van de VN-Veiligheidsraad.

De leiders van beide landen, Vladimir Poetin en Narendra Modi, komen geregeld bij elkaar op de thee. Donderdag en vrijdag was de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov in New Delhi. Het is ongetwijfeld ook gegaan over het zwarte goud dat Rusland te bieden heeft. Persbureau Bloomberg meldde donderdag namelijk dat Rusland India olie met hoge kortingen wil verkopen. Het land met 1,3 miljard inwoners heeft permanente energiehonger. Het is moeilijk voorstelbaar dat India het lucratieve aanbod kan weerstaan om dure olie uit het Midden-Oosten te verruilen voor het goedkope Russische goedje.

Voor veel westerse landen wordt India, de grootste democratie ter wereld, steeds belangrijker. Zo vormen de Verenigde Staten, Japan, Australië en India de Quad, een alliantie in de zogenoemde Indo-Pacific die het beteugelen van China als belangrijkste doelstelling heeft. Dat India als enige de Russische invasie niet veroordeelt, wordt als hinderlijk gezien. Tegelijk is het om genoemde redenen niet verrassend, maar ook niet vanwege India’s geschiedenis van strategische ongebondenheid. Het land probeert goede relaties te onderhouden met alle landen die ertoe doen. India doet dat naast participatie in de Quad ook door deel uit te maken van bondgenootschappen als Brics (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) en de Shanghai Samenwerkingsorganisatie, een groep van Aziatische landen. Een oorlog in Oekraïne zal aan dit buitenlandse beleid niets veranderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer