De intercontinentale ballistische raket (ICBM) die Noord-Korea vorige week lanceerde lijkt toch van een ouder type te zijn dan het land na afloop beweerde.
Op 24 maart lanceerde Noord-Korea een raket in een scherpe boog tot een hoogte van zo’n 6200 kilometer, waarna het projectiel op 1080 kilometer afstand van het lanceerplatform in zee plonsde. In een zelfs voor Noord-Koreaanse begrippen ronkende propagandavideo liet het land weten de Hwasong-17 succesvol te hebben getest. De allergrootste raket die Pyongyang ooit geproduceerd heeft, werd voor het eerst getoond op een militaire parade in oktober 2020.
Waarschijnlijk is het projectiel echter de Hwasong-15, hetzelfde type intercontinentale raket waarmee Noord-Korea na een succesvolle test eind 2017 bewees nu toch echt het Amerikaanse vasteland of Europa te kunnen bereiken. Analist Colin Zwirko van het in Noord-Korea gespecialiseerde medium NK News ontdekte dat de uitgezonden beelden van de raketlancering onmogelijk konden zijn opgenomen op 24 maart.
Geknutsel
Dat zit als volgt: via satellietbeelden was te zien hoe arbeiders op 21 of 22 maart gecontroleerde branden stichtten op velden ten zuiden van het lanceerplatform. Op de videobeelden van 24 maart, geschoten vanaf een aan de raket bevestigde camera, waren echter geen brandsporen te zien op de betreffende plek.
Ook was op de beelden nog geen brandplek op de grond te zien, terwijl satellietbeelden die wel voorafgaand aan de tweede lancering registreerden. Ten derde was aan de schaduwen op de tv-uitzending te zien dat de raketlancering rond 9.30 uur ’s ochtends plaatsvond. De test van 24 maart vond echter om 14.30 uur lokale tijd plaats.
Een week eerder op 16 maart lanceerde Noord-Korea een raket vanuit Pyongyang. Kort na de lancering –rond 9.30 uur ’s ochtends– ontplofte het projectiel in de lucht, waarbij brokstukken in de omgeving van de hoofdstad landden. Het is niet bekend of hierbij gewonden zijn gevallen.
Vermoedelijk heeft Pyongyang op 16 maart geprobeerd de Hwasong-17 te lanceren, waarna de raket ontplofte. Beelden van het afschieten hiervan werden gebruikt voor de video die op 24 maart wereldkundig werd gemaakt. Daarbij werd alleen de lancering van de Hwasong-17 getoond, maar niet hoe die erna in de lucht explodeerde. Zo moest het lijken alsof de succesvol afgevuurde Hwasong-15 eigenlijk het nieuwste type raket in het arsenaal was. Beelden van de twee lanceermomenten werden gecombineerd.
Verder bewijs van het samenvoegen van verschillende beelden is te zien aan afwijkende wolkenpatronen en objecten rondom het lanceerplatform die gedurende de video op andere plekken staan.
Inmiddels heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gezegd dat het vorige week geteste projectiel een Hwasong-15 is. Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea knoeit met videobeelden. In 2016 mislukte een proef met een vanaf een onderzeeër gelanceerd projectiel. Met videobewerking probeerde Pyongyang echter de test als een succes neer te zetten.