Verhuizen of verduurzamen?
Onze energierekening is fors gestegen. Een verdere stijging kunnen we niet betalen. Moeten we verhuizen of kunnen we beter ons huis verduurzamen?
Bijna iedereen gaat de enorm gestegen energielasten in zijn portemonnee voelen. Niet iedereen heeft hier last van. Mensen die de afgelopen jaren een nieuwbouwhuis hebben gekocht of fors hebben verduurzaamd, zien de energielasten maar beperkt stijgen.
Laatst vertelde mij iemand dat hij maar 70 euro per maand kwijt was. Dat kwam door een heel duurzaam huis en een langdurig vast contract. Zo’n verhaal vertellen aan iemand die zijn lasten juist van 240 euro naar boven de 600 euro per maand zag stijgen, is zuur. Door de negatieve reacties besloot de man dit dus tegen vrijwel niemand meer te vertellen. Energiejaloezie zal een nieuwe trend zijn – en mogelijk ook energieschaamte bij de mensen die er goedkoop en warmpjes bijzitten.
Omdat de huidige woningmarkt zo overspannen is, lijkt een laag energielabel nu nog weinig effect te hebben op de courantheid van een woning. Maar wat ik merk is dat er een sterke interesse is voor een nieuwbouwwoning juist vanwege de lage energielasten. Ook merk ik dat het verduurzamen van de huidige of de nieuwe woning een thema is waar bijna iedereen over nadenkt. Als er voor een woning met een slecht label eerst dertig geïnteresseerden zijn en nu maar tien geïnteresseerden, dan heb je nog steeds een koper en een goed bod.
Maar als banken straks de leencapaciteit laten afhangen van het label, kan het ineens snel gaan. Bij een woning met een goed label kun je dan de normale capaciteit lenen, bij een gemiddeld label is dat 10 procent minder en bij een laag label zelfs 20 procent minder. Dit is nog niet het geval, maar dergelijke suggesties worden er al wel gedaan.
Als het gaat om zakelijke financieringen hebben veel banken al verregaand beleid op duurzaamheid. Sommige banken financieren niet bij een laag label, of willen een verbeterplan zien. Rentetarieven kunnen hoger zijn of de verstrekking is lager. Wat in de zakelijke markt al speelt, kan snel overslaan naar de hypotheekmarkt voor consumenten. Een huis met een hoog label zou zelfs in prijs kunnen stijgen, terwijl een laag label kan zorgen voor een daling.
De huidige woning verduurzamen is verstandig. Alleen is dit niet altijd mogelijk zonder forse ingrepen. Afhankelijk van de investering en het effect op de energierekening kun je een inschatting maken of verduurzamen een slimmere optie is dan verhuizen. Vaak zie je dat mensen hun huis wel hebben verduurzaamd, maar er aan dat huis nog steeds een laag label hangt. Het is dan verstandig om een nieuw label te laten maken. Wat nu een B-label is, kan over vijf jaar wel eens een C-label zijn. De technische ontwikkeling op verduurzamen gaat zo hard dat een label snel veroudert. Zodra je er één laat maken, staat dat voor tien jaar geregistreerd. Als je verhuist, dan kan een hoger label voor een hogere opbrengst zorgen.
Verhuizen, verduurzamen of niets doen zijn de keuzes, waarbij niets doen op termijn wel eens de duurste keuze kan zijn.
De auteur is Master of Financial Planning