Kerk & religie

Messiasbelijdend in het Israëlische leger: „Ik voelde me nooit buitengesloten”

In het Israëlische leger dienen zo’n 500 soldaten die zijn opgegroeid in Hebreeuwssprekende gemeenten waarvan de leden belijden dat de Heere Jezus de Messias is. Sommigen tekenen na de verplichte dienstperiode bij en blijven een of twee jaar langer in dienst. Er zijn er echter maar weinig die beroepsmilitair worden, aldus Joel Goldberg.

Alfred Muller
16 March 2022 14:51
Israëlische militairen tijdens een training in de buurt van Tel Aviv. beeld AFP, Gil Cohen-Magen
Israëlische militairen tijdens een training in de buurt van Tel Aviv. beeld AFP, Gil Cohen-Magen

Goldberg leidt het zogenoemde Netivah-programma, voor Messiasbelijdende jongeren die in het leger gaan.

Hebreeuwssprekende gemeenten in Israël zijn doorgaans gemengde gemeenten. Sommige leden hebben twee Joodse ouders, andere één Joodse ouder en weer andere zijn met een Joodse partner getrouwd. Nog weer andere leden hebben geen Joodse familieleden, maar hebben toch het Israëlisch staatsburgerschap.

Tijdens de basistraining in het Israëlische leger (IDF) vindt de inwijdingsceremonie plaats. Wanneer en waar dat gebeurt, ligt aan de eenheid. Sommige militairen worden ingezworen bij de Westelijke Muur in Jeruzalem, andere in Latrun of bij het Golaniknooppunt in Galilea. Soldaten krijgen dan de Tenach (het Hebreeuwstalige Oude Testament). Maar wie in Jezus gelooft, kan ook vragen om een Tenach met het Nieuwe Testament of alleen een Nieuw Testament.

Goldberg geeft aan dat militairen die openlijk aan hun medesoldaten en commandant vertellen dat ze in de Messias geloven, meestal geen of weinig problemen ondervinden. Net als orthodoxe Joden in het leger kunnen zij ’s morgens 15 tot 30 minuten tijd krijgen voor gebed en om in de Bijbel te lezen.

In de loop van de jaren is de acceptatie van deze groep gegroeid. Ook staan er steeds meer functies voor hen open. „In de jaren tachtig van de vorige eeuw wist het leger nog niet wat het met de Messiasbelijders aan moest”, zegt Goldberg. „Commandanten wisten niet wat voor vlees ze in de kuip hadden. Wie was hun hoogste baas? De priester? De voorganger of een geestelijke leider ergens anders? Maar door de jaren heen is hun houding veranderd. Ze bleken goede soldaten, met waarden en zeden, gehoorzaam en betrouwbaar. De enige moeilijkheid die kan ontstaan, is als iemand in een eenheid komt waar een streng Joods-orthodox persoon tegen zijn of haar geloof is. Dan is de houding van de commandant belangrijk.”

18057651.JPG
Joel Goldberg. beeld Alfred Muller

Hoe is de relatie met de medesoldaten?

„Dat ligt aan de soldaat. Als een militair erg uitgesproken is over zijn geloof, zich als een evangelist opstelt en de hele tijd over zijn geloof praat, kan de commandant zich ongemakkelijk gaan voelen. Maar in de meeste gevallen is er respect voor de Messiaanse gelovigen. Er is dus wijsheid nodig. Wij hier in Netivah onderwijzen de aankomende soldaten al vijftien jaar.”

Hoe gaat dat in zijn werk?

„De voorbereiding strekt zich uit over jaren. We hebben een pre-militair programma van tien dagen. Dan bereiden we hen voor op problemen die kunnen opdoemen in het leger.

We hebben ook een programma van drie maanden, dat we ”Pijlen” noemen. Dit is bestemd voor de periode tussen de middelbare school en de diensttijd. Bij sommigen duurt deze wachttijd negen maanden, bij anderen een paar weken. In dat geval kunnen ze niet het hele programma bijwonen.

Het betreft een discipelschapsprogramma. Het is bedoeld om het geloof beter te begrijpen. We praten over theologie en apologetiek. Deelnemers leren ook over de geschiedenis en andere zaken. Dat is om ze een streepje voor te geven. Ze leren in de klas, maar we hebben ook wandeltours en doen vrijwilligerswerk. Dit programma is bestemd om hen op het leven voor te bereiden. In het leger zullen ze in hun geloof uitgedaagd worden.

We leren hun ook in formatie te staan en de commandanten te accepteren. We wekken hen vroeg in de morgen om rond te rennen en in het midden van de nacht voor oefeningen. Dat allemaal in militaire stijl. Maar wat nog belangrijker is, is dat we praten over waarden. We praten ook over de ethische dilemma’s gedurende de militairediensttijd.”

Welk dilemma bijvoorbeeld?

„We gaan in op de vraag wat je kunt doen als een commandant je iets beveelt wat niet ethisch is. Kun je bijvoorbeeld naar een hogere commandant gaan? Aan wie ben je uiteindelijk verantwoording schuldig? Het leger heeft een hoge ethische code.

Dan is er de relatie met het andere geslacht. Tussen 18 en 21 jaar is de meest uitdagende tijd. Mannen en vrouwen dienen uren naast elkaar in dezelfde eenheid. Hoe gedragen jonge mannen zich die discipelen willen zijn van Yeshua, Jezus? Wat als de vrouw geïnteresseerd is in jou? Soms krijgt een meisje voor het eerst in haar leven een jongen achter zich aan die echt in haar geïnteresseerd is. Het is niet gemakkelijk voor haar tegen de druk in te gaan. Een van de grootste verleidingen is een relatie aan te gaan met leuke en goede mannen of vrouwen – maar die niet gelovig zijn. In de meeste gevallen dat iemand het geloof verliest, is dat omdat er een relatie is met een ongelovige.

Verder hebben we nog een programma voor wie al in het leger zit. Ook tieners worden daarbij uitgenodigd. Ze hebben dan de kans met de militairen te praten. Dit programma voor de soldaten is vier keer per jaar tijdens een weekend dat ze vrij hebben, we brengen tijd samen door en praten over zaken die van belang zijn voor de soldaten. Het is een tijd van contact, van Bijbelstudie en aanbidding en van lekker eten.”

>

netivah.com/english

>

lechlcha.com

>

oneforisrael.org

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Israël

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer